30 mai 2017 | 15:00

O inteligență artificială îți creează programe pornind de la capturi de ecran

VIDEO ACTUALITATE

Un nou algoritm de inteligență artificială se pare că pune în pericol meseria programatorilor. Sistemul automatizat poate genera programe complete pornind de la capturi de ecran.

În teorie, roboții și sistemele de inteligență artificială pun în pericol o serie stufoasă de meserii. Foarte mulți dintre noi pot fi înlocuiți de o creație automatizată care îndeplinește o sarcină mai bine, mai rapid și cu costuri mai mici. Singurii care se considerau în siguranță erau cei care activau în domenii creative. Jurnaliștii și programatorii au fost pentru mult timp cei mai optimiști, dar am văzut deja numeroase dovezi de materiale editoriale și scenarii de film redactate în întregime de un AI.

Se pare însă că și programatorii sunt în pericol, dacă un nou sistem de inteligență artificială bazat pe rețele neuronale va fi îmbunătățit suficient. Acesta este produsul unui startup danez intitulat Ulzard Technologies IVS. Intitulat pix2code, printre abilitățile noului program se numără abilitatea de a dezvolta un întreg program pornind de la o banală captură de ecran cu o interfață. Cu cât sunt incluse mai multe capturi de ecran cu meniuri, cu atât sistemul devine mai eficient în a-și duce la îndeplinire sarcina.

Cel mai mare atu al pix2code constă în abilitatea sa de a programa în mai multe limbaje, pentru mai multe platforme, fără intervenție umană. Nu contează dacă lucrează la o aplicație pentru Android, iOS sau o aplicație web, se descurcă la fel de bine. În contextul în care cei mai mulți programatori sunt limitați la unul sau două limbaje de programare, este evident că o inteligență artificială poate lua locul de muncă al unui programator talentat.

,,Am vrut să arătăm că, prin tehnici de Deep Learning pot fi create automat linii de cod pornind de la o captură de ecran cu o interfață de utilizator. Algoritmul nostru poate genera cod luând în vizor trei platforme diferite (iOS, Android și tehnologii web) dintr-o singură imagine sursă cu o acuratețe de peste 77%.” Descrierea oficială a pix2code împreună cu mai multe detalii despre proiect găsiți pe pagina de Github a lui Tony Beltramelli, fondatorul companiei.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele