27 mai 2017 | 12:30

Cea mai scumpă clepsidră este creată de un designer Apple și arată minunat

VIDEO
Cea mai scumpă clepsidră este creată de un designer Apple și arată minunat

Fascinația unui inginer Apple pentru trecerea timpului a dus la realizarea unei clepsidre cu prețul de 11.000 de euro. Aceasta va fi realizată în ediție limitată.

Este foarte probabil să nu mai fi văzut de mult timp o clepsidră. Deși aceste obiecte apărute inițial în evul mediu pentru măsurarea timpului au fost foarte populare timp de câteva sute de ani, utilitatea lor s-a desemantizat. În schimb, au devenit obiecte de artă și subiectul multor colecționari. Multe dintre ele au un design fascinant și, la această oră, pot fi achiziționate cu o varietate foarte mare de prețuri, designuri și materiale.

Lăsând însă la o parte evoluția conceptului, nu cred că se aștepta nimeni să apară pe piață o clepsidră de 11.000 de euro, în contextul în care nici măcar nu vine la pachet cu sute de ani de istorie.  Se pare însă că unul dintre designerii Apple a decis că există o piață pentru un astfel de produs. Din acest motiv, Marc Newson a creat clepsidra din clipul de mai sus pentru comerciantul Hodinkee. Aceasta va fi produsă în doar 100 de exemplare, dar aveți de așteptat câteva luni pentru a pune mâna pe una.

Fiecare clepsidră este realizată din sticlă de foarte bună calitate suflată manual. Cea mai dificilă parte a procesului de creație constă în realizarea canalului foarte subțire de la mijloc prin care se strecoară niște biluțe foarte mici. Acestea sunt în număr de 1.249.996 și au un diametru de 0,66 milimetri fiecare. Exteriorul lor este din cupru, în timp ce interiorul este produs din oțel inoxidabil în cazul fiecărei bile. Clepsidra măsoară trecerea a 10 minute.

Cum era de așteptat, atunci când te gândești la achiziția celei mai scumpe clepsidre din lume, procesul implică plata unui avans de aproximativ 5500 dolari. Momentan sunt disponibile 6 exemplare și alte 4 vor fi disponibile în luna iunie. După aceea, se vor produce 10 pe lună până la atingerea pragului de 100.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele