25 apr. 2017 | 10:46

Omizile înfometate ar putea soluționa problema pungilor de plastic

ȘTIINȚĂ
Omizile înfometate ar putea soluționa problema pungilor de plastic

Cercetătorii au descoperit o modalitate de a face față celor trilioanelor de pungi de plastic care sunt aruncate anual, iar răspunsul la această problemă este umila omidă.

Frederica Bertocchini, un biolog de la Institutul de Biomedicină și Biotehnologie din Spania, a făcut  descoperire care va marca modul în care vom soluționa problema deșeurilor de plastic de la nivelul planetei. Aceasta a identificat numeroase de molii, denumite galleria mellonella, care se preocupau să „mănânce” ceara pe care albinele au folosit-o pentru a-și construi fagurii de miere, așa că le-a răsturnat într-o plasă de plastic. La întoarcerea ei, acestea au mâncat punga pentru a scăpa din capcană.

Frederica, împreună cu doi biochimiști (Paolo Bombelli și Christopher Howe), și-a propus să descopere dacă și cum puteau aceste creaturi să digere plasticul. În urma studiilor, cercetătorii au descoperit că 100 de omizi ale cerii au reușit, în doar 12 ore, să facă o plasă de plastic ferfelițe. 92 de miligrame de plastic au dispărut, iar acestea depășesc recordul stabilit anterior de bacteriile care „mănâncă” sticlele de plastic (0,13 mg), potrivit Mashable. 

Ceea ce este curios este faptul că această omidă poate rupe plasticul care este susceptibil biodegradării. Aparent, răspunsul poate fi preluat chiar din stilul de viață al acestei creaturi. Pentru că omida se hrănește cu ceara de albine și își face veacul în fagurii de miere, unde își și depune ouăle, ea este construită pentru a devora compuși similari celor care se regăsesc în pungile de plastic.

Însă ideea cercetătorilor nu este de a se folosi de armate întregi de omizi pentru a elimina plasticul dăunător pentru mediu, ci de a identifica molecula responsabilă, care permite acest lucru, și de a o produce în masă.

Nu toți specialiștii sunt impresionați de această descoperire, iar mulți sunt de părere că reducerea producției de plastic și creșterea reciclării sunt mai importante decât încercările de a găsi modalități de a distruge plasticul odată lansat în natură. Deși descoperirea are o utilitate în ceea ce privește deșeurile deja existente în natură, cel mai bine ar fi să încurajăm reciclarea, pentru a preveni înrăutățirea situației.