Plasticul ar putea fi reciclat pentru a produce combustibil pentru avioane

Plasticul ar putea fi reciclat pentru a produce combustibil pentru avioane

Cercetătorii americani au găsit o metodă prin care pot transforma plasticul în combustibil pentru avioane.

În ziua de azi, în condițiile în care schimbările climatice sunt din ce în ce mai evidente, oamenii de știință încearcă să găsească noi metode prin care să reducă dependența societății de combustibilii fosili. Unii s-au concentrat asupra centralelor solare sau eoliene, însă alții au luat în considerare soluții mult mai interesante.

Inginerii de la o universitate din statul american Washington, de exemplu, au descoperit o metodă prin care vor să transforme plasticul în combustibil pentru avioane. În cadrul procesului testa de curând, cercetătorii au folosit un zeolit activat pe post de catalizator. Conform Wikipedia, zeoliții sunt un grup de minerale care reprezintă aluminosilicați naturali hidratați de calciu, stronțiu, sodiu, potasiu, bariu, magneziu etc. Zeoliții pot fi naturali sau sintetici.

Zeoliții sintetici pot avea o utilizare pe scară largă ca agenți de schimb ionic, catalizatori și adsorbanți (filtre sau site moleculare) în diverse procese industriale: epurarea apelor uzate, purificarea aerului, obținerea diferitelor gaze din aer, catalizator în procesul de producție chimică a petrolului etc.

Din câte se pare, procesul are loc în două stagii separate. În prima fază, granule din polietilenă au fost plasate într-un vas din cuarț și transferate într-un cuptor cu microunde. Reacția de degradare cu ajutorul microundelor s-a produs la temperaturi de 350 de grade Celsius, timp de 20 de minute, până când întregul material polimeric a fost vaporizat. Vaporii respectivi au fost ulterior trecuți printr-un reactor special, care conținea zeolitul (folosit pe post de catalizator) ZSM-5, la temperaturi de 375 de grade Celsius.

În a doua etapă, au fost descompuse hidrocarburile nesaturate. Conform site-ului Interesting Engineering, hidrocarburile au fost amestecate cu heptan și plasate într-un reactor izolat alături de catalizator, la 200 de grade Celsius. Oamenii de știință au descoperit că, în funcție de cantitatea de materiale introduse, pot obține diverse tipuri de combustibili. Unele dintre acestea ar fi potrivite pentru marină, altele, pentru aviație. Deși metoda prezentată mai sus este foarte nouă, cercetătorii sunt extrem de optimiști și spun că are un potențial uriaș pentru comerț.

Citește și: