19 apr. 2017 | 13:31

Cercetătorii reușesc să creeze celule rezistente la virusul HIV

ȘTIINȚĂ
Cercetătorii reușesc să creeze celule rezistente la virusul HIV

Cercetătorii au creat o populație de celule care pot lupta împotriva virusului HIV, având potențialul de a vindeca pacienții care suferă de această boală.

Cercetătorii, îndrumați de Richard Lerner, Lita Annenberg Hazen, profesor de imunochimie la TSRI (un institut de cercetare), plănuiesc să colaboreze cu specialiștii de la centrul City of Hope pentru a evalua eficacitatea și siguranța unui nou tip de terapie împotriva virusului HIV. Scopul final al tratamentului pe care îl propun este de a controla răspândirea virusului în pacienții care au SIDA, fără a fi nevoie de medicație suplimentară, potrivit Science Daily.

Noua tehnică include celule rezistente la virusul HIV, care pot lupta împotriva celulelor bolnave și le pot înlocui cu rapiditate, iar tratamentul are chiar potențialul de a vindeca pacienții care suferă de această boală. Acest proces are un avantaj semnificativ față de terapiile dezvoltate până în prezent. Anticorpii din prezentul studiu se atașează de suprafața celulelor, blocând accesul virusului la receptorii celulelor, diminuând posibilitatea de răspândire a infecției.

Practic, celulele care nu dispuneau de acești anticorpi au fost acaparate de virusul HIV și eventual au murit, iar celulele protejate au supraviețuit și s-au multiplicat, trimițând mai departe mutația genetică protectivă. Celulele rezistente iau treptat locul celor bolnave, blocând infectarea celulelor din organism.

Inițial, ipoteza a fost testată împotriva rhinovirusului, cel mai comun virus care cauzează răceala. Cercetătorii susțin că tehnica pe care au elaborată poate fi descrisă cu ușurință prin sintagma „vaccinare celulară”, pentru că în asta constă de fapt tratamentul- celulele transferă, de la una la alta, anticorpi pentru a se proteja de virusul care le năpădește.

Studiul ne arată că infecția cu HIV este tratabilă, dar nu vindecabilă. Aceasta rămâne o boală care cauzează foarte multă suferință pacienților, și putem vedea cum tehnologia ajută la progresul tratamentelor care permit lupta cu această boală crâncenă.