09 apr. 2017 | 13:56

Oamenii antici aveau parte de clipe de coșmar când mergeau la dentist

ȘTIINȚĂ
Oamenii antici aveau parte de clipe de coșmar când mergeau la dentist

Deși experiența de a merge la dentist vi se poate părea înspăimântătoare, chiar și oamenii antici trebuiau să îndure aceste mici neplăceri ale vieții.

Dacă experiența, aproape lipsită de durere, de care avem parte astăzi când mergem la dentist vi se pare o corvoadă, lucrurile nu au stat cu mult mai bine pentru sărmanii oameni ai peșterii, care nu prea aveau la îndemână analgezice și uneltele potrivite. Și nu putem să nu ne întrebăm cum s-ar fi desfășurat comunicarea între medic și pacient.

Cu toate că nu aveau la dispoziție cele mai performante instrumente, oamenii peșterii găseau modalități de a se trata de durerile dentare, după cum ne sugerează un studiu amănunțit.

Cercetătorii au descoperit dinți umani, într-o zonă muntoasă din Toscana, Italia, care au o vechime de 13.000 de ani. Ceea ce pare a fi surprinzător cu privire la acești dinți este că se poate vedea, cu ajutorul microscopului, că au suferit modificări- aceștia erau ciobiți și au fost identificate fibre de plante și de păr în interiorul dinților, ca și cum cineva ar fi avut parte de o lucrare dentară, realizată de dentistul preistoric, conform Gizmodo.

Dinții identificați erau canini și incisivi, iar specialiștii s-au folosit de scanarea cu electroni microscopici și de alte tehnici de scanare pentru a cerceta amănunțit lucrarea dentară. Aceștia au analizat cantitatea de carbon radioactiv pentru a determina vechimea dinților și, folosindu-se de microscoape, au identificat fibrele care jucau rol de plombă.

Autorii studiului susțin că „modificările suprafeței interne a cavităților dentare, dar și prezența fibrelor organice și a bitumului sunt neobișnuite pentru oamenii preistorici”. Așa că ne putem întreba, pe bună dreptate, dacă oamenii peșterii mergeau la dentist. Deși grupurile neolitice de indivizi își modificau dinții din varii motive, prezența bitumului, ca un tip de antiseptic, le indică oamenilor de știință posibilitatea ca această umplutură să fi avut un rol medicinal.

Iar dacă avea într-adevăr rol medicinal, aceasta ar putea fi cea mai timpurie dovadă că oamenii antici găseau modalități de a trata problemele dentare.