Astronomii au descoperit că o planetă similară cu Pământul are atmosferă
Planeta cunoscută ca GJ 1132b este asemănătoare cu Pământul și pare să aibă o atmosferă, marcând astfel o premieră.
Planeta GJ 1123b este de aproximativ 1,4 ori mai mare decât planeta noastră și se află la o distanță de 39 de ani-lumină. Observațiile astronomilor sugerează că acest ”super-Pământ” este învăluit într-un strat dens de apă, metan, sau o combinație a celor două.
Descoperirea unei atmosfere și caracterizarea acesteia este un pas important în încercarea de a descoperi viață dincolo de sistemul nostru solar. Cu toate acestea, este foarte improbabil ca această planetă să poată găzdui viață, deoarece are o temperatură la suprafață de 370 de grade Celsius.
Dr. John Southworth, liderul studiului efectuat la Keele University spune că ”cele mai ridicate temperaturi unde viața poate supraviețui pe Pământ sunt de 120 de grade Celsius, mult mai reci decât temperatura planetei despre care vorbim”.
GJ 1132b a fost descoperită în 2015 și, chiar dacă are o dimensiune apropiată de Pământ, orbitează o stea mult mai mică decât Soarele nostru. Planeta a fost observată atunci când efectua tranzitul prin fața stelei, diminuându-i acesteia luminozitatea.
Când vine vorba de moleculele din atmosferă, dacă aceasta există, cercetătorii se bazează pe absorbția luminii în diverse moduri. Astfel, astronomii pot căuta ”semnăturile” chimice ale diverselor elemente când planeta tranzitează soarele, scrie bbc.com.
Observațiile făcute asupra acestei planete arată că atmosfera este foarte densă, conținând fie abur, fie metan, fie ambele. Cercetătorii sunt că, deși este improbabil ca viața să existe aici, descoperirea reprezintă un pas important în căutarea altor planete care ar putea găzdui forme de viață.
Descoperirea de acum ne arată că planetele care orbitează stelele mici pot avea atmosferă și că este foarte probabil ca și alte planete de acest fel să aibă o structură similară.