05 apr. 2017 | 01:32

Poliția Română începe o campanie de informare împotriva curentului Balena Albastră

ACTUALITATE
Poliția Română începe o campanie de informare împotriva curentului Balena Albastră

La câteva săptămâni după ce Balena Albastră a început să facă valuri pe internet, Poliția Română a început o campanie de informare pe Facebook.

În ultima perioadă s-a discutat foarte mult despre Balena Albastră, un joc virtual care se pare că ar fi început în Rusia. Chiar și noi am detaliat riscurile acestui tip de jocuri online prin câteva materiale. Din momentul în care au apărut primele informații online pe maginea subiectului și până când s-au ridicat din ce în ce mai multe întrebări despre valoarea de adevăr a întregului trend. Indiferent dacă în timp se va dovedi că totul a fost un mit sau o poveste, teama de Balena Albastră va continua să existe, mai ales în sufletele părinților.

În mare parte, subiectul este unul care a creat foarte multe controverse din cauza unor motive cât se poate de simple. Din punctul meu de vedere, imediat s-au creat două tabere. Pe de-o parte, sunt cei care consideră că părinții ar trebui să fie mult mai responsabili și să aloce mai multe timp educației copiilor și dialogului pe o varietate mare de subiecte. Pe de altă parte, sunt cei care dau vina pe internet și îl descriu ca fiind ciuma secolului 21. Tot ce este rău în această lume vine din online și nu poți decât să introduci sisteme agresive de monitorizare a activității pe internet pentru a preveni un dezastru.

În mod evident, adevărul este undeva la mijloc, dar important este că astfel de practici periculoase au ajuns și în vizorul Poliției Române. Printr-o campanie de informare desfășurată pe Facebook, autoritățile speră ca adolescenții sau cei mai mici dintre noi să anunțe Poliția dacă se simt în pericol. Clipul pe care îl puteți urmări mai jos, deși nu include referințe directe către Balena Albastră, e menit să descurajeze formarea prieteniilor online cu risc ridicat. Pornind de la ideea Prieteniile în mediul virtual pot fi fatale!, intenția poate fi clasificată ca fiind lăudabilă.

Există însă o problemă majoră. Cel puțin momentan, acest clip de mai puțin de un minut nu este însoțit de o pagină cu informații suplimentare, un comunicat de presă sau măcar un număr de telefon dedicat sau o adresă de email. Este doar o invitație care, dacă citiți comentariile de pe Facebook, a deschis porțile către kilometrii de reproșuri și ironii la adresa eficienței și practicilor Poliției Române.

 

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele