04 apr. 2017 | 13:10

Cercetătorii detectează o lumină misterioasă într-o galaxie îndepărtată

ȘTIINȚĂ
Cercetătorii detectează o lumină misterioasă într-o galaxie îndepărtată

Cercetătorii descoperă o lumină misterioasă pe cer care ar proveni dintr-o galaxie îndepărtată, iar evenimentul observat nu se încadrează în niciun fenomen astronomic cunoscut.

Cercetătorii au analizat cea mai detaliată imagine X-Ray cu Universul nostru și au identificat existența unei explozii inexplicabile și de mari proporții care a avut loc într-o galaxie aflată la o distanță de 10,7 miliarde de ani lumină de Pământ, conform Science Alert.

Galaxia apare să fie destul de neremarcabilă și inactivă, însă pe 1 octombrie 2014, ea devine, pe parcursul a câteva ore, de cel puțin o mie de ori mai luminată, înainte de a se pierde din nou în negură. Acest fenomen este atât de intrigant pentru că niciun eveniment astronomic cunoscut de astronomi nu poate explica acest comportament straniu.

Din momentul identificării acestui eveniment misterios, cercetătorii au încercat să completeze piesele puzzle-ului și aceștia vin cu trei ipoteze interesante, iar două dintre acestea se centrează asupra exploziilor cu raze gama (care sunt cele mai puternice evenimente electromagnetice care se petrec în Universul pe care îl cunoaștem).

Explicația cea mai probabilă este că razele X sunt un rezultat al exploziei cu raze gama. Iar acestea apar fie când o stea explodează, fie în urma contopirii unei perechi de rămășițe stelare dense, numite stele neutronice. Cea de-a treia posibilitate ar fi că o gaură neagră ar fi distrus o stea pitică dintr-o galaxie îndepărtată.

Explozia cu raze X a fost identificată de Observatorul NASA, denumit Chandra X-ray, care monitoriza galaxia îndepărtată, iar în ultimii 17 ani și nu a mai detectat evenimente similare. Cu ajutorul datelor primite de la telescoapele Hubble și Spitzer, cercetătorii au putut restrânge sursa exploziei, localizând-o într-o galaxie mică aflată la o distanță de aproximativ 10,7 ani lumină de Terra, într-o regiune de pe cer denumită Chandra Deep Field South.

Detectarea acestei lumini misterioase nu face decât să ne arate cum încet, încet începem să înțelegem tot mai mult lumea din jurul nostru, iar analizarea exploziilor imense de energie, precum aceasta, este un prim pas înspre acest ideal.