28 mart. 2017 | 16:11

Terapia prin Tetris poate elimina amintirile traumatizante

ȘTIINȚĂ
Terapia prin Tetris poate elimina amintirile traumatizante

Cercetătorii au descoperit că jocul Tetris poate reduce stările de neliniște pe care le experimentezi în urma unui eveniment traumatizant.

Ceea ce aceștia au descoperit este că supraviețuitorii unui accident grav de mașină care se joacă Tetris în primele șase ore de la eveniment, au avut parte de cu 62% mai puține flashback-uri (amintiri involuntare recurente) decât acei supraviețuitori care au întreprins cu totul alte activități, conform Live Science.

În timpul acestor amintiri recurente, persoanele reexperimentează imaginile și sunetele pe care le-au trăit în timpul evenimentului traumatic, iar aceste amintiri sunt involuntare, ceea ce înseamnă că apar dintr-odată fără ca persoana să își dorească acest lucru. Aceste experiențe sunt tratate cu seriozitate pentru că ele sunt un simptom al Sindromului de stres posttraumatic. Iar persoanele care experimentează pe o perioadă mai îndelungată amintirile involuntare recurente se află sub un risc mare de a dezvolta acest sindrom.

Cercetătorii au plecat de la ideea că jocul Tetris ar putea întrerupe procesul de formare a amintirilor de lungă durată despre un eveniment traumatizant. Și asta pentru că jocul în sine necesită un nivel înalt de concentrare a atenției vizuale. Din acest motiv, specialiștii au ajuns la concluzia că jocul se folosește cam de aceleași resurse cerebrale ca cele necesare pentru a depozita memoriile vizuale despre un cadru traumatic.

Conform unui nou studiu, cercetătorii au urmărit pacienții timp de o săptămână, astfel că efectele jocului Tetris nu sunt încă atât de bine documentate și nu se cunosc efectele sale asupra simptomului de stres posttraumatic pentru o perioadă mai lungă de timp. Dar aceștia vor ca pe viitor să caute și să dezvolte acele ustensile, precum Tetris-ul, care să acționeze ca un vaccin cognitiv sau medicament pentru a reduce efectele unui eveniment traumatizant.

Specialiștii susțin că și alte jocuri care presupun concentrarea atenției vizuale ar putea avea același efect, și amintesc aici de Candy Crush, dar și de activități precum desenatul.