15 mart. 2017 | 10:21

Google DeepMind se apropie tot mai mult de capacitățile unui creier real

ACTUALITATE
Google DeepMind se apropie tot mai mult de capacitățile unui creier real

Google DeepMind se apropie tot mai mult de capacitățile unui creier, având posibilitatea de a memora și clasifica informațiile acumulate.

Știm de ceva vreme că inteligența artificială îi permite unui sistem să acumuleze cunoștințe noi, să memoreze date și să se folosească de acestea pentru a ne oferi răspunsuri la probleme (medicale, juridice, științifice etc.). Deși aceasta devine tot mai performantă, cel mai greu pentru cercetători a fost să îi integreze o memorie, conform Engadget.

Rețelele neurale pe care le creăm trebuie, în general, să învețe tot ceea ce trebuie să știe despre îndatoririle pe care le au. În schimb, cunoștințele pe care creierul real le absoarbe, nu fac decât să se clădească pe experiența și ideile deja existente.

Lucrurile încep să se schimbe și în cazul inteligenței artificiale, cel puțin în cazul celei create de Google (DeepMind), și cercetătorii găsesc modalități prin care să integreze anumite rețele pentru a-i permite acesteia să funcționeze cât mai asemănător creierului uman. Astfel, algoritmul dezvoltat de echipa celor de la Google îi permite rețelei neurale să își amintească cunoștințele trecute, lucru care va facilita memorarea mai ușoară a datelor și jonglarea cu acestea.

Asemenea sinapselor reale, care au rolul de a prezerva conexiunile dintre neuroni, algoritmul dezvoltat de Google decide cât de importantă este o conexiune de acest gen pentru o sarcină dată. Astfel, dacă îi ceri rețelei neurale să învețe să realizeze o nouă sarcină, algoritmul se va asigura că legăturile cele mai relevante vor fi păstrate, lucru care va garanta o acumulare mai rapidă a cunoștințelor noi. Această performanță nouă a fost testată prin intermediul a zece jocuri clasice. Și ceea ce cercetătorii au observat a fost că sistemul creat a putut învăța secvențial și s-a folosit de cunoștințele acumulate în primul joc, pentru a realiza mai rapid și mai eficient sarcinile din cadrul următoarelor.

Algoritmul DeepMind ne arată că putem oferi unei rețele neurale capacitățile de memorare ale unui creier real. În plus, aceste cercetări ne pot deschide calea spre o înțelegere mai aprofundată asupra modului în care creierul uman consolidează informația.