Ce cauzează senzația de nod în gât atunci când plângem
De cele mai multe ori, când ne întristăm, acest sentiment este acompaniat de numeroase reacții fizice. Pe lângă lacrimi, ai o senzație ciudată care se simte ca un nod în gât și care te împiedică să comunici așa cum ți-ai dori.
Pentru că lacrimile nu sunt singurul efect al unei senzații puternice de fericire sau de tristețe, ci și acel deranjant nod în gât, ne putem întreba ce anume cauzează această reacție în corp.
Ca să înțelegem de ce senzația de tristețe este mai întotdeauna acompaniată de această reacție fizică, trebuie să cunoaștem mai întâi ce se petrece în corpul nostru atunci când plângem. Motivul exact pentru care plângem rămâne un mister, dar cercetătorii susțin că actul în sine este un rezultat al evoluției speciei, conform Science Alert. Iar această activitate este un soi de comunicare non-verbală care ne permite să împărtășim ceea ce simțim cu cei din jurul nostru.
Însă asta nu e tot, aparent lacrimile pline de endorfine au rolul de a ne stabiliza dispoziția și de a-i alerta pe cei din jurul nostru că avem nevoie de suport emoțional. Aceste momente ne permit să întărim relațiile dintre noi, un lucru care este esențial pentru o specie socială, precum este omul. De asemenea, se suspectează că în trecut lacrimile erau o formă de a-ți anunța atacatorul că te supui voinței sale. Astfel, acestuia i se face milă de tine și te lasă în pace.
Însă ce se petrece efectiv în corpul tău atunci când plângi? Science Alert ne arată că sistemul nervos autonom, care controlează sistemul nervos simpatic, este responsabil de reacția fight or flight (reacția de fugă sau luptă în cazul unui pericol). Astfel, corpul încearcă să trimită mai mult oxigen spre mușchi, acționând în același timp glandele lacrimale.
Când începi să plângi, începi să respiri din ce în ce mai greu și mai repede pentru a introduce mai mult oxigen în organism. Pentru a compensa pentru asta, glota (un orificiu al laringelui cuprins între cele două coarde vocale) rămâne deschisă. În acest punct plângi serios, iar mucusul se adună în nasul și în gâtul tău, determinându-te să înghiți constant. De îndată ce acest lucru se petrece, mușchii din gât sunt induși în eroare și închid glota, lucru care cauzează starea de nod în gât. Această senzație se petrece în corpul tuturor în cazul unei senzații de stres, dar ea este eliminată de îndată ce reușești să te calmezi și glota începe să funcționeze normal.
Tot ce îți rămâne de făcut în acest caz, este să te așezi frumos sub pătură și să te uiți în voie la serialele preferate, îmbunătățindu-ți astfel starea de spirit.