09 mart. 2017 | 12:04

Ce crede CIA despre antivirusul românesc Bitdefender

ACTUALITATE
Ce crede CIA despre antivirusul românesc Bitdefender

Wikileaks ne arată ceea ce crede de fapt Central Intelligence Agency (CIA) despre firmele de antivirus, precum Bitdefender, conform start-up.ro.

Wikileaks a publicat zilele trecute 8.000 de pagini de documente ale Central Intelligence Agency (CIA) în care expun tacticile de cybersercuritate și de spargere a serverelor adoptate de agenția americană. Ceea ce ne arată documentul este frustrarea simțită de cei de la CIA când vine vorba despre firmele de antivirus, care, susțin ei, le pun bețe în roate.

Conform surselor, cei de la CIA, responsabili de spargerea serverelor, se străduiesc e ceva vreme să găsească o portiță, o scăpare a acestor produse de anti-virus, pentru a putea să intre în sistemele informatice pe care le țintesc. Acest lucru nu este de mirare, mai ales că orice serviciu de spionaj vrea să aibă cât mai ușor acces la informațiile pe care și le doresc, fără a dezvolta și crea noi arme cibernetice, mai capabile.

Aparent, deși datele expuse de Wikileaks nu ne indică un top al produselor de antivirus, ele ne indică într-un fel ce opinie au americanii despre ele. Un pasaj interesant, surprins de aceștia, are legătură cu firma românească Bitdefender care le-a dat mari bătăi de cap celor de la CIA.

Potrivit Associated Press, documentul publicat de Wikileaks, deși nu e suficient de concludent, ne sugerează că agenției americane i-a fost dificil să spargă soluțiile create de Bitdefender fără a fi detectați, și că au reușit să-și ducă misiunea la îndeplinire abia după ceva muncă serioasă. Prin replica „Bitdefender este încă furios”, ni se arată că CIA a fost detectată de uneltele companiei, lucru care este atestat și de Marius Buterchi, un reprezentant al companiei.

Bețe-n roate le-au pus și alte firme mari de antivirus. Antivirusul AVG, deși le-a părut de la început celor de la CIA o țintă ușoară, aparent creatorii au avut un as în mânecă și au soluționat repede problema. Aceștia menționează, de asemenea, că nu știu ca vreun client să fi fost afectat de hackeri.

Același este și cazul celor de la Avira, care menționează că au reușit să soluționeze „ușile deschise” din produsul lor în câteva ore.

Chiar și Kaspersky, unul dintre cei mai respectați producători de instrumente de securitate cibernetică, a întâmpinat probleme. CIA a reușit să găsească o eroare în cod care le-a permis să treacă peste protecțiile acestora. Însă fondatorul companiei menționa pe Twitter că erorile identificate de agenția americană au fost soluționate în urmă cu câțiva ani.