06 mart. 2017 | 11:16

Uber se folosește de o aplicație falsă pentru a induce în eroare autoritățile și competitorii

ACTUALITATE
Uber se folosește de o aplicație falsă pentru a induce în eroare autoritățile și competitorii

Uber, cea mai faimoasă și recentă platformă particulară de transport, a introdus un software prin care să elimine oficialii care dețin o versiune nelegitimă a aplicației.

Programatorii și managementul Uber au început să elaboreze un sistem de protecție împotriva interferențelor din afară. Programul, denumit Greyball, află informațiile cardului de credit, obișnuințele, datele despre locația utilizatorului, profilul de pe relațiile de socializare și chiar numerele de telefon de unică folosință, cu scopul de a identifica și elimina agenții sub acoperire care intervin în treaba lor, dar și potențialii competitori, conform Forbes.

Având la bază atât date extrase, cât și informații primite de la utilizatori, cu privire la locația birourilor și a oficialilor problematici, tehnologia a reușit să identifice agenții sub acoperire care voiau să raporteze serviciul Uber în orașele în care acesta era considerat ilegitim.

Odată ce un utilizator a fost catalogat ca nedorit, software-ul îl trimite într-o versiune simulată a aplicației, unde imaginile cu vehicule nu sunt reale, iar încercărilor de rezervare a unei curse nu li se răspunde. Practic, acest program nu face decât să îi inducă în eroare pe utilizatorii ilegitimi, până în momentul în care ei renunță de bună voie la încercarea de a mai fenta sistemul.

„Programul respinge cererile unor utilizatori fraudulenți care nu respectă termenii serviciului, fie că îi avem în vedere pe aceia care vor să afecteze bunul mers al operațiunilor, afectându-i astfel pe șoferii legitimi, fie acei oponenți care complotează cu autoritățile pentru a-i prinde pe aceștia din urmă în capcană.”, menționează Uber.

Statutul Uber este compromis în multe zone, inclusiv în România. iar acest lucru se datorează într-o oarecare măsură și inexperienței companiei de a comunica cu publicul.  Pe lângă platformele companiilor competitoare, compania și șoferii pe care îi deține au fost de multe ori implicate în conflicte (cel puțin în SUA). Critici care se datorează stilului de șofat și plângerilor de hărțuire sexuală, incluzând aici și actele comise împotriva șoferilor.

Cu toate că există numeroase controverse, Uber rămâne un serviciu privat care rămâne o opțiune ideală pentru cei care vor să călătorească confortabil pe străzile întortocheate și aglomerate ale orașului.