De ce unii oameni sunt stângaci, iar alții dreptaci
Deși majoritatea oamenilor sunt dreptaci, există și cazuri, deși mai rare, de persoane stângace. Putem să ne întrebăm, și mulți oameni de știință au făcut-o deja, dacă mâna cu care scriem este rodul unei preferințe, a unei obișnuințe sau dacă are de a face cu o setare neurologică pe care nu o putem controla.
Răspunsul la această nelămurire ar putea elimina din conștiința populară ideea că oamenii stângaci sunt mai răi din principiu, decât cei dreptaci.
Conform unui studiu care a fost publicat recent în revista eLife, aflăm că acest fapt nu este influențat de dezvoltarea noastră neurologică, dar are de a face cu dezvoltarea noastră genetică. Cercetătorii susțin că a fi stângaci sau dreptaci este un fapt care este stabilit înainte de naștere și care rezultă în urma unei activități genetice în coloană, iar nu în creier, conform iflscience.com.
„Datele noastre ne sugerează începutul unor asimetrii emisferice, care se desfășoară în coloană, nu la nivel cortical”, menționează echipa de cercetători în aceeași lucrare.
Echipa este formată din cercetători din Germania, Olanda și Africa de Sud, care au monitorizat expresia genetică din măduva spinării a embrionilor, între a opta și a 12-a lună de dezvoltare. De multă vreme se asuma că activitatea genetică de la nivelul creierului (luând în calcul și care dintre cele două emisfere prezentau mai multă activitate), definește dacă cineva va fi dreptaci sau stângaci. Însă noile studii desființează aceste idei și ne arată că activitatea din măduva spinării ne indică prezența unor asimetrii, care nu au mai fost detectate până în prezent.
Aceste modificări genetice au loc cu mult timp înainte ca partea creierului responsabilă de mișcare să înceapă să se dezvolte. Cercetătorii menționează că activitatea pe care au detectat-o este centrată pe părți ale coloanei responsabile de transmiterea impulsurilor electrice spre mâini, brațe și picioare, și această asimetrie definește dacă o persoană va scrie cu mâna stângă sau cu mâna dreaptă.
Mai mult decât atât, se pare că dezvoltarea diferită nu are de a face cu moștenirea unor mutații genetice, ci este influențată de factorii de mediu, care afectează bebelușul în timp ce se află în uter.
Deși nu este încă clar care sunt acești factori care influențează dezvoltarea embrionului, este posibil ca aceștia să afecteze modul în care operează enzimele, iar acestea din urmă sunt responsabile de modul în care genele se vor manifesta în comportamentul bebelușului. Nu în ultimul rând, factorii de mediu vor influența în aceeași măsură asimetria activității genetice din măduva spinării.