09 feb. 2017 | 18:22

Vopseaua termoelectrică ți-ar putea ieftini factura la curent

ACTUALITATE
Vopseaua termoelectrică ți-ar putea ieftini factura la curent

Deși, cel mai probabil, nu ți-ai dori să-ți petreci weekend-ul vopsindu-ți casa, odată ce auzi de utilitatea vopselei termoelectrice s-ar putea sa-ți schimbi planurile.

Trei echipe de cercetători din Korea și-au propus să găsească o formulă minune pentru vopseaua termoelectrică, prin care să schimbe căldura în electricitate, conform Seeker. Ideea de la care au plecat aceștia a fost să ofere un produs de calitate, care să înglobeze o tehnică de aplicare mai eficientă în capturarea căldurii pierdute, decât alte materiale termoelectrice.

Majoritatea dispozitivelor care își propun să izoleze sunt destul de nemaleabile și greu de manevrat, iar când sunt atașate obiectelor, precum motoare sau unor produse de răcire, care emit cantități mari de căldură, pierderea energiei devine imposibil de evitat.

Pe de altă parte, vopseaua termoelectrică pe care o propun acești cercetători oferă posibilitatea unei acoperiri complete și eficiente a suprafeței, prevenind pierderea căldurii. Produsul conține telură de bismut (Bi2Te3), care se află în compoziția majorității materialelor termoelectrice, dar se deosebește de acestea prin aceea că are în componența sa un o modalitate de sinterizare a moleculelor, care permite particulelor din vopsea să se contopească.

Odată ce vopseaua este aplicată și a fost încălzită timp de 10 minute, la 450 de grade celsius, ea crește în densitate și devine mai eficientă la conversia în energie. Partea bună e că deși pare un produs bun și util în teorie, testele ne arată că vopseaua care are la bază o tehnologie de acest gen este valoroasă în capturarea căldurii risipite în timpul lunilor de vară, atunci când pereții și acoperișul ating temperaturi de peste 50 de grade celsius.

Descoperirile ne arată că produsul are o mulțime de beneficii și poate fi utilizat și în cazul mașinilor sau vapoarelor. Iar prețul accesibil al vopselei ne indică posibile alte modalități în care va putea fi folosită în viitor.

”Credem cu adevărat că tehnologia dezvoltată poate fi cu ușurință transferată altor comunități, precum electronicelor printate 3D ”, au afirmat cercetătorii.