06 feb. 2017 | 13:38

Ce se întâmplă cu creierul tău în timp ce dormi

ȘTIINȚĂ
Ce se întâmplă cu creierul tău în timp ce dormi

Știm cu toții că dacă vrem ca ceea ce am învățat să ni se întipărească în minte, trebuie să avem parte de un somn odihnitor. Deși oamenii de știință au înțeles că reținerea unei informații se bazează pe conexiunile care se realizează între neuroni, nu este foarte clar cum somnul poate ajuta la consolidarea cunoștințelor.

Este natural să vrem să înțelegem de ce ne aflăm în inconștiență de până la 16 ore pe zi, cât poate fi perioada de somn. O ipoteză însă ne sugerează că somnul ne ajută să eliberăm proteinele toxice care se acumulează în creier în timpul zilei. Iar studiile recente ne arată că dacă nu avem parte de destul de mult somn, crește riscul dezvoltării unor boli cardiovasculare, a diabetului și a bolilor neurodegenerative, conform Science Alert.

Cercetătorii consolidează ipoteza necesității unui somn îndelungat și ne arată că acesta ne ajută să ne clarificăm lecțiile pe care le-am învățat în timpul zilei. Această ipoteză nu este nouă, cercetătorii de la Universitatea din Wisconsin au arătat că creierul nostru reduce conexiunile neuronale pe care le realizăm în timpul zilei, pentru a face ca amintirile noastre să fie mai clare.

În timp ce experimentăm noi lucruri, creierele noastre construiesc sau slăbesc conexiuni, numite sinapse, care leagă celulele nervoase. Astfel, comportamentele și amintirile pe care le dezvoltăm sunt salvate în aceste pânze neuronale. Pentru că în timpul zilei căutăm să realizăm cât mai multe astfel de conexiuni, somnul devine un mediu în care creierul poate selecta între aceste legături și le poate păstra pe cele mai relevante.

Conform unor studii realizate pe șoareci, oamenii de știință au analizat acest procedeu și au observat că în urma somnului, selecția conexiunilor neuronale a dus la o inacapacitate a șoarecilor de a distinge ceea ce era important.

Somnul este un comportament extraordinar de complex, care este asociat numeroaselor funcții biologice, de la digestie, la imunitate. Astfel, că este destul de dificil de subliniat care ar fi motivul principal pentru care somnul este atât de relevant.

Dar ținând cont de impactul tehnologiei asupra ciclurilor de somn, este important să acordăm o atenție multitudinilor de beneficii pe care le aduce un somn bun și odihnitor.