02 feb. 2017 | 03:02

Cum afli ce program folosește camera web și dacă este un virus

TUTORIALE
Cum afli ce program folosește camera web și dacă este un virus

La această oră, ar trebui să nu mai vină ca o surpriză faptul că activitatea ta online este supravegheată de către autorități și hackeri. Poți măcar să afli ce program folosește camera web.

Majoritatea laptopurilor moderne au o cameră web. Același principiu de design se aplică și în cazul sistemelor all-in-one. Probleme apar în momentul în care respectivele camere devin active și nu îți dai seama ce program a început să te filmeze. Este posibil să fie o fereastră de Skype care a rămas deschisă sau o sesiune de streaming pe YouTube. În același timp însă, poate fi vorba de un virus, un hacker care te spionează sau o măsură guvernamentală suspectă. Dacă ai un led de activitate pentru cameră, ai putea să arunci ocazional o privire către el pentru a te asigura că nu s-a activat în mod automat, fără vreo intervenție din partea ta și fără a porni vreun program.

Dacă folosești rar camera web, ar fi bine să o dezactivezi complet. În situația în care te gândești că ești spionat, ar fi bine să te asiguri că nu doar ți se pare. Cea mai bună unealtă pentu a afla ce program folosește camera web este Process Explorer Tool. Aceasta reprezintă o componentă gratuită din Sysinternal Tools și, la prima vedere, funcționează similar cu Task Manager, cu mențiunea că oferă mai multe opțiuni curioșilor și are o interfață mai colorată. Pentru a-l descărca, folosește acest link de pe site-ul Microsoft. În interiorul fișierului ZIP vei găsi doua variante, de 32 sau 64 de biți. Ruleaz-o pe cea care se pretează în cazul tău.

Pentru a afla ce program folosește camera web, trebuie să știi numele webcam-ului

Degeaba știi numele modelului exact de cameră, dacă nu afli codul specific prin care este identificată de către sistemul de operare Windows, indiferent de versiune. Pentru a iniția respectivul proces, trebuie să intri în Device Manager. O astfel de inițiativă poate fi începută apăsând cu click dreapta pe Start și alegând Device Manager. Alternativa implică să intri în Device Manager cu click pe butonul de Start tastând devmgt.msc sau Device Manager.  Folosind dublu click pe Imagining Devices găsește webcam-ul, fă click dreapta pe numele complet al camerei. Alege Properties. În acest pas, din secțiunea Details, te interesează textul din spatele butonului Physical Device Object Name. Fă click dreapta pe aceea informație codificată și, din meniul de opțiuni disponibile, mergi pe Copy. Pentru dezactivarea permanentă a camerei, dacă nu o mai folosești pe termen lung, în loc de Properties din meniul contextual din Device Manager, optează pentru Disable.

Process Explorer te ajută să afli rapid ce program folosește camera web. După ce ai copiat identificatorul hardware al camerei web, în Process Explorer accesează prin intermediul CTRL + F funcția Find Handle or DLL. Aceasta mai poate fi găsit în meniul Find. În bara de căutare din noua fereastră apasă pe CTRL + V sau pe click dreapta urmat de Paste sau Lipește. Dacă ai procedat corect, ar trebui să vezi detaliile copiate anterior scrise de forma \Device\00000004d. Inițiază procesul efectiv de căutare al camere printre procesele care rulează printr-un click pe search sau folosind tasta Enter.

E important de reținut că această soluție nu înlocuiește utilitatea unui antivirus pe termen lung. Dacă vreun proces necunoscut este afișat în listă, în afară de Skype.exe, CameraHelperShell.exe sau Camera.exe și nu numai, acela trebuie oprit. Eventual, trebuie ștearsă și aplicația asociată sau trebuie oprită temporar pentru a conștientiza de unde vine problema. Înainte de a preveni ca un program nedorit să se reinițializeze la fiecare repornire, după ce l-ai identificat în listă, fă click dreapta pe el și apasă pe Properties. Prin informațiile afișate, asigură-te că nu face parte dintr-o soluție software cunoscută și utilă.

În situația în care numele identificat prin Process Explorer îți este necunoscut, există și posibilitatea să găsești informații despre el pe internet. Ca o soluție temporară, fă click dreapta pe un proces de care vrei să scapi și apasă pe Kill Process. Așteaptă câteva momente pentru intrarea în vigoare a gestului. Dacă ai început să fii convins că ai probleme cu o infecție malware, scanează sistemul urmărind pașii detaliați în acest material.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele