A nins în deșertul Sahara, pentru prima dată în 37 de ani
Deșertul Sahara este, probabil, unul dintre ultimele locuri din lume pe care le-ai asocia cu zăpada, dar se pare că și imposibilul se întâmplă, uneori.
Fotografiile de mai jos au fost făcute în Algeria, după ce zona a fost acoperită de un strat de zăpadă în urma unei ninsori abundente. Memoria colectivă mai face trimitere la un singur astfel de eveniment în deșertul Sahara, ultima ninsoare de aici având loc în februarie 1979.
Ultima oară, zăpada a fost văzută la Ain Sefra, ce este cunoscută că ”poarta către deșert”, în data de 18 februarie 1979, după o furtună ce a durat o jumătate de oră. De această dată, zăpada a rămas pe pământ pentru aproximativ o zi, orașul fiind situat la 1000 de metri deasupra nivelului mării, fiind înconjurat de munții Atlas, arată telegraph.co.uk.
Fotograful Karim Bouchetata a surprins imaginile impresionante cu zăpada din deșertul Sahara, spunând că ”toată lumea a fost uimită să vadă ninsoarea din deșert”.
Așezarea unui strat de zăpadă pe dunele de nisip este un eveniment extrem de rar, fiind mai des întâlnită în zonele lanțurilor muntoase din Sahara. În 1979, zăpada a blocat traficul.
Deșertul Sahara este cel mai întins deșert cald de pe planetă, având o suprafață de 9.400.000 kilometri pătrați, fiind de aproape 40 de ori mai mare decât România. Acest deșert se întinde de-a lungul a mai multor țări africane și temperaturile de aici trec, de multe ori, de 40 de grade Celsius. Recordul de temperatură stabilit în deșertul Sahara este de 47 de grade Celsius, fiind înregistrat în orașul Bou Bernous din Algeria.
În majoritatea deșertului, soarele strălucește aproximativ 82% din timpul anului, în timp ce există zone din Sahara, mai ales în partea estică, unde zilele însorite reprezintă 91% din totalul unui an.
Mai multe fotografii pot fi găsite aici, în albumul creat de fotograful Karim Bouchetata.