Cel mai mare telescop din spațiu va fi construit de roboți
Comunitatea științifică a propus ideea unui nou observator spațial, care va deveni cel mai mare telescop construit vreodată.
Oamenii de știință vor să construiască un telescop a cărui oglindă principală va avea un diametru de 100 de metri. O asemenea dimensiune va face oglinda noului telescop să fie de 40 de ori mai mare decât cea pe care o are instalată celebrul telescop Hubble.
Telescoapele aflate în spațiu ne oferă cele mai clare imagini ale universului, dar performanțele lor sunt limitate din punct de vedere al dimensiunilor deoarece este nu doar dificil, dar și foarte scump să trimitem obiecte mari pe orbită.
Spre exemplu, observatorul Kepler al NASA are o oglindă cu un diametru mai mic de un metru și este folosit pentru a căuta exoplanete care orbitează stele aflate la distanțe de cel mult 3.000 de ani lumină. În comparație, telescopul Hubble, cu o oglindă de 2,4 metri, a studiat stele aflate la 10 miliarde de ani lumină.
Designul pentru cel mai mare telescop ar folosi mai bine de 300 de module triunghiulare ce ar putea fi desfăcute în spațiu, formând structura pe care mai multe oglinzi mici să fie amplasate, creând o oglindă segmentată de mari dimensiuni. Această sarcină ar fi perfectă pentru roboți.
Conceptul are în vedere un robot cu șase brațe, denumit ”hexbot”, care ar asambla atât structura, cât și oglinzile. Hexbotul care ar asambla cel mai mare telescop din lume ar putea fi alimentat de la panourile solare ale telescopului și ar folosi patru brațe pentru mișcare, celelalte două lucrând la asamblare, arată futurity.org.
Realizarea unui astfel de ansamblu este încă un plan pentru viitorul îndepărtat, dar se lucrează la diverse tehnologii care ar putea face proiectul posibil. Acesta ar fi amplasat într-unul din punctele Lagrange dintre Soare și Pământ. Aceste puncte se află în zona în care gravitația celor două corpuri cerești face ca un satelit să rămână permanent în orbita acestora, fără să existe riscul unei deplasări involuntare.