31 mai 2016 | 18:51

Telescopul Kepler descoperă încă o planetă asemănătoare Pământului

ȘTIINȚĂ
Telescopul Kepler descoperă încă o planetă asemănătoare Pământului

Telescopul Kepler a descoperit o nouă planetă despre care se pune că ar putea găzdui viață, situată la aproximativ 1.200 de ani lumină de Terra.

Telescopul spațial Kepler a descoperit până acum 4.302 de corpuri care ar putea fi considerate planete, între 2009 și 2013, dintre care 1.284 au o probabilitate de 99% sau mai mare de a fi planete. Desigur, cele mai interesante sunt cele care ar putea găzdui viața, iar Kepler-62f ar putea fi o astfel de planetă.

După cum scriu cei de la Agerpres, planeta s-ar afla în constelația Lira și ar putea dispune de un ocean vast, îndeplinind condițiile necesare pentru a susține viața. Conform declarațiilor cercetătorilor, condițiile atmosferice ar putea duce la unele temperaturi suficient de mari pentru a permite existența apei în formă lichidă.

Corpul respectiv ar fi cu aproximativ 40% mai mare decât Pământul și ar face parte dintr-un grup de cinci planete care orbitează o stea de mici dimensiuni, mai rece decât Soarele. Kepler-62f ar fi cea mai îndepărtată dintre ele. Perioada de revoluție a acestei planete este de 267 de zile, distanța față de steaua sa fiind similară celei la care se află planeta Venus față de Soare, mai specifică Agerpres.

Pentru a vedea care sunt șansele ca planeta aceea să fie locuibilă, oamenii de știință au efectuat o serie de teste și au obținut rezultate interesante. De exemplu, dacă atmosfera acestei planete ar fi de trei până la cinci ori mai densă decât a Pământului și ar fi compusă în întregime din dioxid de carbon, atunci ar putea susține viața. Dacă ar dispune de un volum de dioxid de carbon în atmosferă similar celui de pe Pământ, atunci viața ar fi posibilă temporar și doar pe anumite porțiuni ale orbitei sale.

În urmă cu câteva săptămâni, alte trei planete asemănătoare Terrei au fost descoperite cu ajutorul telescopul TRAPPIST, situat la observatorul La Silla din Chile. Două dintre acestea, însă, primesc de patru ori mai multe radiații de la steaua lor, denumită TRAPPIST-1, decât primește Pământul de la Soare, ceea ce înseamnă că ar fi prea calde pentru a avea apă.