22 sept. 2016 | 14:01

Roboții pasiv-agresivi de pe Wikipedia se ”ceartă” de ani întregi

ACTUALITATE
Roboții pasiv-agresivi de pe Wikipedia se ”ceartă” de ani întregi

Roboții care ”lucrează” pe Wikipedia sunt extrem de folositori, dar uneori intră în conflict, iar ”certurile” pot dura chiar ani întregi.

Boții sau roboții ce au fost creați pe Wikipedia sunt folositori, mai ales când ne gândim cât de mult a crescut enciclopedia de-a lungul anilor. Aceștia identifică și șterg vandalismul de pe pagini, adaugă linkuri în articole și au multe alte responsabilități pe care creatorii lor le-au implementat. Având în vedere dimensiunile Wikipedia, este lesne de înțeles că multe astfel de procese sunt automatizate.

Cu toate acestea, roboții au și probleme câteodată; aceștia au neșansa să între în conflict unii cu alții uneori, fiecare revenind asupra unei modificări pe care un alt bot a făcut-o deja într-un articol. Astfel de evenimente se pot desfășura pe parcursul a mai mulți ani.

Certurile în care sunt implicați roboții de pe Wikipedia sunt exact cele pe care tu și colegul de apartament le puteți avea. Unul dintre voi preferă să seteze aerul condiționat pe 20 grade, iar celălalt pe 19 grade. Fiecare va modifica temperatura atunci când are ocazia, iar procesul se va repeta la nesfârșit.

Un comportament asemănător a fost descoperit și pe Wikipedia, iar cercetătorii de la Oxford și de la Institutul Alan Turing ne arată că roboți extrem de simpli pot interacționa în moduri neașteptate, arată techcrunch.com.

Modificările făcute de roboți au fost urmărite pe o perioadă de 10 ani și arată că aceștia au un comportament diferit față de oameni. Faptul că sunt atât de simpli înseamnă că nu au exact idee despre ceea ce fac, iar un robot ar putea să modifice ceea ce un bot a modificat deja. Oamenii, pe de altă parte, au un scop anume, iar tendința de a modifica elemente dintr-un articol nu are parte și de o ”răzbunare”.

modificari roboti wikipedia grafic

Numărul de modificări efectuate de boții de pe Wikipedia de-a lungul anilor.

Studiul arată și că roboții germani sunt mai ”politicoși”, deoarece în 10 ani, există o medie de doar 32 de modificări anulate de fiecare robot. Boții portughezi sunt la cuțite, însă, fiecare anulând 188 de modificări, în medie.

Echipa de cercetare avertizează că trebuie să înțelegem modul în care boții interacționează pentru a crea roboți care să coopereze și care pot trece peste neînțelegeri, evitând conflictele neproductive și ducându-și la bun sfârșit sarcinile pe care le au de îndeplinit.