21 sept. 2016 | 15:08

Computerele și roboții vor comite mai multe infracțiuni decât oamenii

ACTUALITATE
Computerele și roboții vor comite mai multe infracțiuni decât oamenii

Experții în inteligențe artificiale sunt de părere că roboții și computerele vor comite mai multe infracțiuni decât oamenii, în jurul lui 2040.

Tracey Follows, care lucrează la The Future Laboratory, a spus, citată de Raconteur: „Pe măsură ce forța de muncă se îndreaptă către automatizare, 35% din posturile ocupate acum de oameni vor fi înlocuite de roboți”. „Futuriștii au prezis o creștere a atacurilor indivizilor independenți de ani buni. Dar, odată ce roboții pot fi hackuiți să devină mașinării de uciși, și atacurile inițiate de roboți independenți pot deveni frecvente”, a mai zis Follows. O altă predicție a sa e și mai precisă: „Până în 2040, roboții și computerele vor comite mai multe infracțiuni decât oamenii”.

Experții mai zic și că avansarea inteligențelor artificiale e un pericol, pentru că există riscul ca mașinăriile să capete abilități cognitive apropiate de cele umane. Chiar dacă un astfel de viitor parcă inspirat din filme precum I, Robot pare destul de îndepărtat, o statistică a National Crime Agency a arătat că infracțiunile cibernetice au reprezentat 54% din totalul celor înfăptuite în 2015.

Pe măsură ce devenim mai conectați, infracțiunile virtuale vor avea consecințe și în viața reală. Raj Samani, CTO la Intel Security, a explicat că, din punctul său de vedere, e doar o chestiune de timp până oamenii devin neajutorați și incapabili să își conducă propriile mașini din cauza unui ransomware. Nu se referea la cele autonome, ci la mașinile tradiționale, care beneficiază de funcții de conectivitate.

Acum puțin timp, până și cei de la Google au lansat un avertisment, potrivit căruia roboții folosiți pentru treburi casnice și-ar putea ataca proprietarii. De asemenea, în tabăra celor sceptici se află și Elon Musk și Stephen Hawking.