18 aug. 2016 | 10:48

Această ecuație ar putea uni două dintre cele mai importante teorii din fizică

ACTUALITATE
Această ecuație ar putea uni două dintre cele mai importante teorii din fizică

Una dintre cele mai mari probleme din universul fizicii este că două dintre cele mai bune teorii pe care le avem despre lumea în care trăim, relativitatea generală și mecanica cuantică, funcționează perfect pe cont propriu. Odată ce le aduci împreună, totuși, nu mai funcționează.

Un fizician de la Stanford a găsit o ecuație care sugerează că există o cheie care le poate conecta pe cele două și se „găsește” în găurile de vierme despre care am mai vorbit. Ecuația e foarte simplă: ER=EPR. ER vine de la Einstein și Nathan Rosen și se referă la un studiu pe care l-au scris împreună în 1935, descriind găurile de vierme drept poduri Einstein-Rosen. EPR vine de la Einstein, Rosen și Podolsky, care au scris un alt studiu în care încercau să explice entanglementul cuantic.

În 2013, Leonard Susskind de la Universitatea Stanford și Juan Maldacena de la Institutul pentru Studii Avansate de la Princeton au sugerat că cele două lucrări ar putea descrie, în linii mari, același lucru. Prima ecuație descrie teoria lui Einstein potrivit căreia, dacă ai cădea pe o parte a găurii de vierme, ai apărea pe cealaltă aproape instantaneu, chiar dacă ești în partea opusă a Universului. Totuși, găurile de vierme nu sunt doar portaluri către un alt loc din Univers, ci sunt și portaluri către doi timpi în același Univers, după cum a spus și Carl Sagan. Acum, Susskind vrea să reia teoria și să o verifice așa cum se cuvine, așa că a redactat un studiu despre ea.

Entanglementul cuantic, pe de altă parte, descrie modul în care două particule interacționează astfel încât devin „cuplate”. Prin urmare, dacă o particulă pățește ceva, cealaltă va fi automat afectată. În lucrarea sa, Susskind propune un scenariu în care două persoane ipotetice, Alice și Bob, iau câteva particule cuplate astfel. Alice ia câte o membră a fiecărei perechi, iar Bob ia câte una din celelalte. În continuare, cei doi se îndreaptă în direcții diferite ale Universului, în navele lor hipersonice ipotetice, notează Science Alert.

Alice și Bob își unesc apoi particulele cu o forță suficient de mare încât să creeze două găuri negre separate. Potrivit lui Susskind, rezultă două găuri negre unite la mijloc de o gaură de vierme uriașă. E greu de stabilit deocamdată dacă Susskind are dreptate, dar nu este singurul care a venit cu această teorie.