08 aug. 2016 | 15:57

Teoria lui Stephen Hawking, confirmată: găurile negre, portaluri către alte universuri

ACTUALITATE
Teoria lui Stephen Hawking, confirmată: găurile negre, portaluri către alte universuri

Acum puțin timp, scriam despre teoria controversată a lui Stephen Hawking, potrivit căreia găurile negre sunt portaluri către alte universuri. Se pare că un nou studiu îmbucurător pentru comunitatea oamenilor de știință o confirmă.

Cercetările anterioare indicau faptul că un obiect, odată căzut într-o gaură neagră, e distrus complet. Stephen Hawking a explicat că dacă un astronaut ar cădea într-o gaură neagră, el nu va rămâne blocat acolo. Desigur că nu ar putea reveni în Universul din care provine, dar va putea să se îndrepte spre un nou Univers, conform fizicianului britanic, care și-a expus această teorie în cadrul unei conferințe organizate la Universitatea din Stockholm.

„Existența istoriilor alternative legate de găurile negre sugerează că acest lucru ar fi posibil (…) Gaura trebuie să fie foarte masivă și dacă se și rotește ar putea deschide un pasaj spre un alt Univers. Însă nu am putea să ne mai întoarcem în Universul nostru. Așa că, oricât de mult mi-ar plăcea ideea să zbor în spațiu, nu am de gând să încerc acest lucru”, a glumit savantul britanic.

Noul studiu îi confirmă teoria celebrului fizician, dar soarta celor care vor să călătorească într-o nouă dimensiune nu se anunță cu mult mai bună: oricine ar încerca să călătorească printr-o gaură neagră ar sfârși „spaghetificat”, potrivit The Independent. Cu alte cuvinte, corpul său ar deveni exact ca o macaroană, dar odată ce ajunge pe partea cealaltă, revine la dimensiunile inițiale. Totuși, corpul uman nu ar avea abilitatea de a supraviețui acestei transformări.

Cercetătorii de la Institutul de fizică corpusculară au propus un scenariu în care singularitatea e văzută drept o imperfecțiune în structura geometrică a dimensiunilor spațiu-timp. Pentru a testa această idee, fizicienii au folosit structuri geometrice similare cu ale unui cristal de grafen, care imită activitatea din interiorul unei găuri negre.

Pentru acest studiu, publicat în revista Classical and Quantum Gravity, echipa s-a concentrat asupra unui tip de gaură neagră încărcată electric. „Găurile negre reprezintă un laborator teoretic pentru a testa idei noi despre gravitație”, a declarat fizicianul Gonzalo Olmo. „Precum cristalele, ele au imperfecțiuni în structura lor microscopică, regiunea centrală a unei găuri negre poate fi interpretată ca o anomalie în spațiu-timp, care necesită noi elemente geometrice, pentru a le putea descrie mai precis”, a adăugat acesta.

Prin analiza noilor forme geometrice, fizicienii au descoperit un punct în centru, cu o suprafață sferică, reprezentând o gaură de vierme în mijlocul găurii negre. ”La o primă analiză, am rezolvat problema singularității, deoarece există o intrare în centrul găurii negre, o gaură de vierme, după care pot continua spațiul și timpul”, a afirmat dr. Gonzalo Olmo.