18 mai 2016 | 11:19

Fostă angajată a Facebook: „A fost cea mai toxică experiență din viața mea”

ACTUALITATE
Fostă angajată a Facebook:

Oportunitatea de a lucra la Facebook sau la orice companie-gigant din gama ei sună excelent pentru majoritatea dintre noi. Și poate că e, dar un fost angajat prezintă și o altă perspectivă asupra acestei experiențe, într-un articol anonim care face înconjurul internetului. 

„Munca la Facebook, chiar și în calitate de contractor, ar fi trebuit să fie oportunitatea vieții mele. A fost, în schimb, cea mai toxică experiență din viața mea”, începe pledoaria anonimă, publicată de The Guardian. Aceeași persoană povestește că jobul ei era să aleagă ce linkul vor apărea în cutia „trending” din partea dreaptă a News Feed-ului utilizatorilor, ceea ce înseamnă că trebuia să aleagă zilnic dintre sute de subiecte sau cuvinte-cheie care erau populare pe platformă. Apoi, urma alegerea unei povești despre cuvântul-cheie, un titlu și un scurt rezumat.

Acum puțin timp, a apărut pe Gizmodo un articol legat de faptul că angajații Facebook scoteau anumite știri din News Feed, dar persoana anonimă a explicat că nu s-a întâmplat niciodată asta și că problema reală e că e extrem de mult talent în echipă, dar un management prost, combinat cu intimidare, favoritisme și sexism, ceea ce rezultă într-un mediu de lucru inconfortabil. „Angajații cu care lucram erau furioși, deprimați și lăsați fără drept de apel, mai ales femeile”.

„Ceea ce mi s-a părut cel mai distructiv era felul în care echipa trata femeile: contrat spuselor lui Sheryl Sandberg în Lean In movement, femeile din echipă sunt rareori încurajate să vorbească. De asemenea, ori de câte ori raportam o problemă cu instrumentul Trending sau vreo discrepanță, revendicările mele erau respinse. Când un bărbat raporta aceeași problemă, era încurajat pentru asta și chiar se luau măsuri pentru rezolvarea ei. Tăcerea era devastatoare. Am început să vorbesc din ce în ce mai puțin, până când am ajuns în punctul în care nu am mai raportat probleme sau erori întâlnite”, a explicat în continuare persoana anonimă, moment în care aflăm că este vorba despre o femeie.

Încă din 2014, aproximativ 40-50 de angajați ai echipei Trending au renunțat. Dintre aceștia, 10 au fost femei. „Aceste numere vorbesc de la sine, mai ales luând în considerare faptul că și curatorii sunt plătiți bine, mai ales în raport cu standardele actuale (salariul începe de la 55.000-65.000 de dolari pe an) și primesc mese gratuite. Acest job ar trebui, în teorie, să fie foarte atrăgător”. Mai multe femei au raportat cazuri de sexism cu manageri și editori către supraveghetorii direcți, dar nu s-a schimbat nimic.

„Facebook a fost sârguincios în ceea ce privește angajarea jurnaliștilor pentru latura editorială a unității Trending, dar nu avem nicio agenția și adesea depindem de toanele inginerilor, care fac schimbări la produs fără să ne anunțe. Echipa prioritizează clasamentul în fața calității editoriale și forțează contractorii să lucreze în condiții stresante. Dacă un curator nu are performanțe la înălțime, va primi un mail de la supraveghetor, în care numerele îi sunt comparate cu ale altui curator. E multă confuzie”, a povestit în continuare.

Potrivit aceleiași surse, Facebook se bazează pe doar 10 surse de știri pentru a stabili dacă o informație are autoritate editorială. Problema e că, deși au existat multe cereri de explicații, nimeni nu le-a oferit și totul a rămas la interpretarea curatorilor și copy editorilor. Subiectele sunt tratate diferit în funcție de persoana cu care se lucrează. Cât despre problema Twitter, anonima povestește că i s-a cerut clar să evite folosirea lui. De mai multe ori, curatorii au fost penalizați pentru folosirea Twitter în descrieri. De asemenea, nu există niciun departament de HR, iar curatorii sunt chemați în mod constant în întâlniri interne, în care toți angajații Facebook, dintre care mulți nu știu nimic despre jurnalism, se pot plânge de activitatea lor, cu sprijinul managerilor.

„Avem, în mod constant, numere băgate pe gât și nu ni se permite să luăm pauze de prânz. Există și un monitor care ține evidența tuturor întârzierilor noastre. Ar trebui să fie secret și folosit pentru evaluarea performanței. Nu ni se permite să publicăm în alte grupuri interne ale Facebook, nu suntem invitați la evenimente și ni s-a spus să avem grijă la felul în care vorbim cu cei din alte echipe. Ori de cîte ori ne-am luat timp liber, ni s-au dat ture de noapte, ca o formă de pedeapsă. Am primit ceva prestigiu pentru că am spus că am lucrat la Facebook. Am făcut mai mulți bani decât te-ai aștepta, ca jurnalist. Dar asta nu schimbă mediul toxic din echipa Trending”, a concluzionat fosta angajată.

Cei de la The Guardian au contactat Facebook pentru a comenta acuzațiile. Așa cum era de așteptat, le-a negat vehement: „Facebook oferă tuturor, inclusiv contractorilor, un mediu respectuos și sigur de muncă. Facebook nu tolerează abuzuri sau tratamente nepotrivite la locul de muncă sau în situații legate de muncă. Luăm totul foarte în serios, fie că vine de la angajați sau de la contractori, și investigăm fiecare plângere”. De asemenea, cei de la Facebook au negat cererile de excludere a Twitter din cutia de trending. „Echipa noastră de review scrie descrierile subiectelor cu scopul de a descrie cu cât mai multă acuratețe evenimentul real. Dacă a fost raportat și discutat pe mai multe site-uri media, echipa încearcă să reflecteze amploarea conversației.