16 mai 2016 | 17:14

Facebook, Twitter și YouTube sunt date în judecată pentru conținut rasist și homofob

ACTUALITATE
Facebook, Twitter și YouTube sunt date în judecată pentru conținut rasist și homofob

Această primăvară nu se anunță tocmai prietenoasă pentru buzunarele celor mai mari companii tech.

Două organizații franceze anti-discriminare și anti-rasism, numite SOS Racisme ș UEJF (Union of the Jewish students în France) dau în judecată Facebook, Twitter și YouTube pentru că au păstrat conținutul rasist, antisemit, homofob și legat de Holocaust, potrivit publicației Libération.

Cele două asociații, împreună cu SOS homophobie, au analizat 568 de posturi publicate pe o perioadă puțin mai lungă de o lună. Potrivit rezultatelor obținute, doar 4% dintre posturile instigatoare la ură împotriva acestor minorități au fost șterse de Twitter, 7% de YouTube și 34% de Facebook. Cele două organizații vor da, oricum, în judecată giganții tech pentru nerespectarea legii franceze. Această lege cere gazdelor web să șteargă într-o perioadă rezonabilă conținutul ilicit și să îl trimită autorităților.

Speră ca, prin această acțiune, să arate cum funcționează moderarea în social media și să arate o evaluare globală a activităților companiilor. Sacha Reingerwirtz, președinte al UEJF, a declarat că site-urile de social media trebuie să respecte legea francezilor și că misterul din spatele moderărilor exercitate împiedică diminuare mesajelor rasiste și antisemite. „Dacă aceste platforme mari nu respectă nici legea, nici proprii termeni de utilizare, vor fi nevoite să se confrunte cu justiția”.

Deși din alte considerente, și gigantul Google e în atenția autorităților.  Este foarte probabil să fi auzit în ultimele săptămâni de o amendă usturătoare pe care ar urma să plătească Google către Comisia Europeană. Aceea însă, în valoare de 7,45 miliarde de dolari, este complet diferită de cea de 3,4 miliarde de dolari de care vorbim acum. Prima făcea referire la monopolul creat de Google prin intermediul serviciilor sale online care vă sunt servite pe fiecare dispozitiv cu Android, indiferent dacă vreți sau nu acest lucru.

De această dată vorbim de o nouă amendă cu o valoare de 3 miliarde de euro care are legătură cu modul în care Google vă servește rezultate la căutare. Conform unei analize a Comisiei Europene, gigantul din Mountain View abuzează de dominația sa în domeniul motoarelor de căutare și ajustează algoritmul de oferire a rezultatelor pentru câștiga bani.

Această informație a fost publicată pentru prima oară de cei de la Telegraph care, conform unor surse apropiate de Comisia UE, cred că Google va fi nevoită să plătească amenda fabuloasă în viitorul apropiat. Amenda record va fi cea mai mare acordată vreodată într-un caz de practici neloiale. Fostul record în acest domeniu a fost deținut de Intel, care a fost nevoită să plătească aproximativ 1,4 miliarde.