Cei de la NASA nu au fost niciodată cu adevărat secretoși în legătură cu activitățile astronauților la bordul Stației Spațiale Internaționale, dar acum au dus lucrurile la un nou nivel.
Stația Spațială Internațională (ISS), laboratorul spațial realizat prin colaborarea dintre SUA și Rusia a înconjurat Pământul de 100.000 de ori. Călătorind la o altitudine de circa 400 km, cu o viteză de aproximativ 28.000 km/oră, stația înconjoară Pământul la fiecare 90 de minute, încă din 1998. Pentru a face lucrurile și mai interesante, Agenția Spațială a încheiat un parteneriat cu Snapchat, pentru a arăta cum se desfășoară o zi obișnuită din viața echipajului, prin Live Stories. Tim Kopra, comandantul Expedition 47, e gazda „mini-serialului” și îl putem vedea în filmulețe scurte, mâncând tortilla, rotindu-se în aer și vorbind despre experimentele la care echipajul lucrează în prezent. Povestea se numește „Day in Space” și poate fi văzută de oricine. Tot ce ai de făcut e să cauți povestea. Dacă nu ai cont de Snapchat, poate că e momentul să faci acest pas.
On @Snapchat? See today’s Live Story about @Space_Station‘s 100,000th orbit & add NASA: https://t.co/lcDapCrSnS pic.twitter.com/ynvFJvw031
— NASA (@NASA) 16 mai 2016
#BreakfastTaco: Mexican scrambled eggs, creamed spinach, pepperjack, onions, and salsa. Best one yet. @Space_Station pic.twitter.com/cT2mtMF8Rp
— Tim Kopra (@astro_tim) 24 aprilie 2016
Kopra l-a înlocuit pe Scott Kelly în calitate de comandat al Stației Spațiale Internaționale, după ce acesta din urmă a decis să se retragă după un an petrecut în spațiu. Kopra a menționat că acum sunt în curs de desfășurare 250 de experimente legate de microgravitație și de modul în care aceasta afectează corpul uman. Agențiile spațiale din toată lumea au în plan să trimită oameni chiar mai departe în Sistemul Solar, Marte fiind una dintre principalele ținte, dar pentru asta trebuie să cunoască absolut toate riscurile pe care și le asumă. Deocamdată, cel mai notabil experiment e cel realizat de Scott Kelly, care are avantajul de a avea un frate geamăn. După ce a petrecut 340 de zile în spațiu, a putut fi comparat cu fratele său, pentru a fi stabilite toate modificările pe care le-a suferit. Acest demers a făcut parte din Twins Study, care implică 10 investigații de același tip.
După cum spuneam, prezența pe Snapchat a echipajului NASA e un mod de a sărbători orbitarea cu numărul 100.000 a Stației Spațiale. Prima secțiune a ISS, denumită Zarya („răsărit” în limba rusă) a fost lansată acum peste 17 ani, pe 20 noiembrie 1998. Primul echipaj care a locuit pe stație, format din astronautul american Bill Sheperd și cosmonauții ruși Sergei Krikalev și Yuri Gizdenko, a sosit în anul 2000.
De atunci, stația a fost permanent locuită și, de la două module, acum a ajuns să aibă 15 module, ocupând o suprafața cât un teren de fotbal și acumulând investiții de circa 100 de miliarde de dolari. De când SUA a renunțat la programul cu navete, Rusia a fost singură responsabilă cu transportul astronauților către ISS, cu plecări din cosmodromul Baikonur din Kazahstan.
Stația este ocupată de obicei de șase membri de echipaj, iar capsulele Soyuz duc spre ea sau înapoi către Pământ câte trei persoane. De-a lungul existenței ei, 226 de persoane din 15 țări au vizitat ISS. Se preconizează că va rămâne operațională până în 2024, toate țările participante (cu excepția UE) fiind de acord să continue finanțarea cel puțin până atunci.