26 apr. 2016 | 13:06

Rana care nu se vindecă: 30 de ani de la dezastrul de la Cernobîl [FOTO]

ENTERTAINMENT
Rana care nu se vindecă: 30 de ani de la dezastrul de la Cernobîl [FOTO]

La 26 aprilie 1986, două explozii au zguduit reactorul cu numărul 4 al centralei nucleare de la Cernobîl. În timpul incendiului, care a mistuit reactorul timp de zece zile, au fost răspândite în atmosferă cantități uriașe de substanțe radioactive.

Nu există date oficiale privind numărul total al victimelor acestui dezastru – se știe, însă, că 25.000 au murit numai după ce au participat la decontaminarea zonei. Accidentul s-a produs în timpul unui test de siguranță. O procedură greșită a determinat o creștere dramatică a nivelului energetic: învelișul de grafit al reactorului a luat foc, iar produsele fisiunii radioactive au fost aruncate în atmosferă printr-o explozie violentă, iar 31 de oameni au murit pe loc.

Efectele pe termen lung ale celui mai grav accident nuclear din secolul XX au lovit mii de oameni și continuă să facă victime. Belarus a fost țara cel mai grav afectată de dezastrul de la Cernobîl, deoarece până la 70 la sută din precipitațiile radioactive au căzut pe teritoriul acestei țări. Nici România nu a scăpat de efectele catastrofei, măsurătorile efectuate la vremea respectivă înregistrând o creștere foarte mare a radiațiilor, chiar de 10.000 de ori mai mari decât valorile normale înregistrate. Poți citi mai multe despre acest subiect aici.

Acum, sarcina de a se lupta cu consecinţele tragediei i-a rămas Ucrainei, o ţară care se confruntă oricum cu probleme grave, încercând, în prezent, să obţină o finanţare din partea creditorilor internaţionali pentru ca economia să nu se prăbuşească.

În video-ul de mai jos, putem vedea ce a mai rămas din orașul Pripiat, la 30 de ani de la dezastru. Pripiat, conform Wikipedia, a fost înființat în anul 1970 pentru muncitorii din cadrul centralei și a fost al nouălea oraș nuclear din Uniunea Sovietică. Spre deosebire de numeroase alte locații de acest gen, însă, accesul în Pripiat nu era limitat de autoritățile comuniste. După producere dezastrului, evacuarea orașului a durat doar două zile, iar centrala, sau ce a mai rămas din ea, a fost acoperită de sovietici cu un sarcofag din beton care să o izoleze de restul lumii. Acesta a început însă să se degradeze în timp și acum 1.400 de muncitori lucrează la altul. Va fi cea mai mare structură mobilă creată până acum.