22 apr. 2016 | 15:25

Oamenii de știință îți explică de ce nu dormi bine în paturi străine

ACTUALITATE
Oamenii de știință îți explică de ce nu dormi bine în paturi străine

Dacă și tu ai experimentat senzația de disconfort prima oară când ai dormit într-un mediu străin, fie că e vorba de o cameră de hotel sau de o casă nouă, nu ești singurul. Efectul „prima noapte” este ceva despre care oamenii de știință spun că e cât se poate de real.

Potrivit unui nou studiu, dormim prost în medii necunoscute din cauza (sau datorită, în funcție de perspectivă) unui mecanism de apărare. Atunci când încercăm să ne odihnim, o emisferă a creierului rămâne mai alertă decât ar fi normal. E un fel de echivalent cerebral al dormitului cu un ochi deschis, pentru a evita potențialele pericole. „Dacă nu știm sigur cât de în siguranță suntem când dormim într-o cameră, avem acest sistem capabil să detecteze orice e în neregulă”, a explicat Masako Tamaki, expert în somn la Universitatea Brown, într-un interviu acordat lui Ian Sample de la The Guardian.

Studiul a fost desfășurat cu ajutorul a 35 de voluntari, ale căror obiceiuri de somn au fost examinate cu ajutorul electroencefalogramei, magnetoencefalogramei și RMN-ului. Prima noapte în care au rămas în laborator, echipa a observat o activitate intensă în emisfera stângă, comparativ cu cea dreaptă. Această activitate a fost mai evidentă în faza somnului cu unde lente, iar oamenii de știință au demonstrat acest lucru transmițând sunete neregulate în urechea participanților. Când le-au transmis în urechea dreaptă, stimulând emisfera stângă, voluntarii au manifestat o probabilitate mai mare de trezire. S-au trezit considerabil mai repede când emisfera stângă a fost stimulată. Tot în prima seară, în alte faze ale somnului în afară de cea cu unde lente, nu au fost observate manifestări notabile în emisferele cerebrale. Cât despre a doua seară de somn în laborator, activitatea cerebrală a fost vizibil redusă.

În continuare, experții vor să examineze mai atent efectul „prima noapte”, mai ales pentru că acest studiu a fost limitat la un număr modest de participanți și a fost monitorizată doar prima fază a somnului cu unde lente. E posibil ca starea de alertă a creierului să fie manifestată altfel, în fazele care o succed. Până vom afla mai multe informații, trebuie să ne mulțumim cu un somn ceva mai puțin liniștitor în prima seară petrecută altundeva decât acasă.