22 mart. 2016 | 07:08

FBI nu mai are nevoie de Apple să deblocheze iPhone-ul teroristului

ACTUALITATE
FBI nu mai are nevoie de Apple să deblocheze iPhone-ul teroristului

În SUA, de câteva luni, are loc o dezbatere foarte importantă legată de criptarea datelor posesorilor de smartphone, iar FBI împreună cu Departamentul de Justiție al Statelor Unite ale Americii au pus o presiune foarte mare pe Apple. 

Totul a început cu un terorist care a omorât câteva persoane la finele anului trecut în San Bernadino, California, până când acesta a fost împușcat de autorități. La momentul respectiv a fost evident că Syed Rizwan Farook folosea un iPhone, iar autoritățile nu au putut accesa informațiile de pe el pentru că era blocat cu un cod de securitate de patru cifre. Deși nimeni nu știe cu siguranță dacă informațiile de pe acel dispozitiv sunt cu adevărat relevante, oficialii FBI au sperat că Apple îl va debloca pentru a fi siguri. Gigantul din Cupertino, în frunte cu CEO-ul Tim Cook, a refuzat să facă acest lucru. Nici măcar un ordin judecătoresc nu a reușit să facă CEO-ul Apple să se răzgândească.

Se pare că nu mai este necesară colaborarea cu Apple pe marginea acestui subiect. ,,Duminică, 20 martie 2016, un terț a demonstrat celor de la FBI o posibilă metodă de a debloca iPhone-ul lui Farook. Sunt necesare teste pentru a determina dacă metoda respectivă nu va compromite datele pe pe iPhone-ul lui Farrok. Dacă metoda este viabilă ar trebui să elimine nevoie de asistență din partea Apple Inc., cum s-ar fi menționat de altfel în legea All Writs Act.

În mod evident, dezbaterea pe marginea criptării informațiior posesorilor de smartphone nu s-a încheiat, nici pe departe. Încă nu s-a dovedit că soluția oferită de niște prieteni ai FBI-ului este sau nu fiabilă. Mai mult decât atât, cei de la Apple au pus deja presiuni pe judecătorul care supraveghează cazul pentru a afla care este soluția ce urmează să fie folosită de FBI. Din păcate, atâta timp cât gigantul din Cupertino nu mai este implicat în proces, nici o organizație guvernamentală nu mai are vreo datorie în fața Apple de a-și dezvălui metodele folosite.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele