14 mart. 2016 | 13:45

Tim Cook riscă să fie arestat de autoritățile americane

ACTUALITATE
Tim Cook riscă să fie arestat de autoritățile americane

Scandalul apărut dintre autoritățile americane și Apple a atins noi cote ale ridicolului. Poliția din Florida îl amenință pe Tim Cook cu arestarea dacă nu cooperează cu FBI-ul.

După ce a pus pe jar opinia publică prin refuzul extrem de îndrăzneț de a coopera cu autoritățile americane, CEO-ul Tim Cook a fost amenințat de un șerif din Florida că va fi arestat dacă nu își schimbă atitudinea.

Folosind o lege din secolul XVIII, numită All Writs Act, FBI-ul a forțat Apple de a coopera cu cerințele guvernului de a debloca iPhone 5C-ul folosit de unul dintre teroriștii atacului din San Bernardino. În ciuda unui schimb continuu de opinii în urma cărora autoritățile americane au cerut accesul la informațiile conținute de telefonul atacatorului, FBI-ul a decis că dorește ca Apple să-i furnizeze un program special care să anuleze parola de pe telefonul atacatorului.

Apple a refuzat în repetate rânduri de a oferi un astfel de program autorităților americane, reușind să capete de partea sa cei mai importanți lideri companiilor din Silicon Valley, precum Mark Zuckerberg, Sundar Pichai și Brian Acton, dar căpătând dezaprobul lui Bill Gates, fondatorul Microsoft.

Chiar și așa, cele mai dure afirmații vin din partea șerifului Grady Judd din Polk County, Florida. Acesta a afirmat într-o conferință de presă ținută cu ocazia rezolvării unor dosare de crimă, că toți suspecții care fuseseră luați în considerare au oferit în mod benevol acces autorităților pe telefoanele proprii.

Întrebat de jurnaliști despre refuzul Apple de a coopera cu autoritățile americane, șeriful Judd a fost extrem de tranșant: ”Nu poți dezvolta o afacere care să zică: ‘Nu ne pasă de un ordin judecătoresc, sau de ce zice un judecător, pentru că, vezi dragă, suntem deasupra legii. CEO-ul Apple trebuie să știe că nu este deasupra legii, cum nu este nimeni din Statele Unite.”

Șeriful a admis că e posibil ca în viitor să aibă de a face cu telefoane la care să nu poată avea acces. În acest caz, Cook ar putea să fie arestat și închis dacă un judecător cere așa ceva. Acesta a afirmat: ”Credeți-mă, dacă reușesc să am cel mai mic sprijin legal în zona unde sunt eu responsabil, asta implicând un ordin judecătoresc, sau un procuror să se ocupe de cazul lui [Tim Cook], îl bag în spatele gratiilor imediat,” a concluzionat Judd.

Momentan, Apple este în plin proces cu statul american în cazul refuzului său de a debloca telefonul atacatorului din San Bernardino.