03 mart. 2016 | 17:22

Au și maimuțele Dumnezeul lor: primatele au ”ritualuri” sacre

ACTUALITATE
Au și maimuțele Dumnezeul lor: primatele au ”ritualuri” sacre

Știm deja că avem destul de multe în comun cu maimuțele. O echipă de cercetători a demonstrat că maimuțele și oamenii seamănă chiar mai mult decât am crede.

Totul a plecat de la un studiu asupra unui grup de cimpanzei din Republica Guineea, descris de Laura Kehoe pentru The Conversation. Acești cimpanzei nu trăiau într-o zonă protejată, ci printre ferme și sate, în zonele destul de mici de vegetație. Șeful unuia dintre sate, Mamadou Alioh Bah, le-a spus cercetătorilor că a găsit câteva semne interesante marcate pe un trunchi de copac. Nu știa de unde provin, dar cu siguranță i-au părut neobișnuite. Prin urmare, cercetătorii au hotărât să seteze o cameră care să înregistreze ce se întâmplă cu copacii.

După cum se poate vedea din înregistrare, un cimpanzeu mascul se apropie de copacul misterios și se oprește o secundă. După ce scanează împrejurimile, apucă o piatră imensă și o izbește de copacul în cauză. Desigur, știm de prin 1960 că cimpanzeii folosesc unelte pentru diverse activități, care sunt, de obicei, legate de mâncare. Totuși, activitatea filmată se deosebește de orice a fost văzut până acum, tocmai pentru că nu a părut să aibă niciun scop legat de hrană sau vreo marcare a teritoriului, ci seamănă cu un fel de ritual primitiv. Alte grupuri de cercetători implicate în proiect au descoperit comportamente similare la animalele din Liberia, Coasta de Azur și Guineea Bissau.

Cimpanzeu aruncand pietre - ritual

După mai multe luni de analiză, au ajuns la câteva teorii viabile. Prima presupune ca acest comportament să fie un mod de afișare a masculinității și forței în fața celorlalți cimpanzei. O alta e ceva mai profundă și se leagă întocmai de asemănarea omului cu maimuța. Dacă aruncăm o privire retrospectivă, marcarea teritoriilor cu instrumente precum pietrele reprezintă un pas important în evoluția noastră, iar faptul că cimpanzeii încă urmează acest ritual e un indiciu important al faptului că suntem înrudiți. De fapt, ar fi un indiciu important, pentru că nu există o certitudine în acest sens. Chiar mai intrigant de atât, poate că avem de-a face cu o dovadă a unui ritual, în care copacii marcați astfel sunt sacri. Populația indigenă din Africa de Vest are o istorie remarcabilă a acestui tip de comportament, iar colecționarea pietrelor e un obicei străvechi în mai multe culturi.