27 ian. 2016 | 11:19

Performanța plăcilor grafice AMD va putea fi controlată mai precis

ACTUALITATE
Performanța plăcilor grafice AMD va putea fi controlată mai precis

AMD lovește Nvidia acolo unde îi doare mai tare. Dacă înainte caracteristicile plăcilor grafice erau ”sculptate în piatră” din fabrică, AMD a decis să ofere publicului metode neortodoxe de a crește performanța acestora.

De acum înainte, compania americană Advanced Micro Devices nu se va mai concentra doar pe chipset-uri din ce în ce mai rapide, dar plănuiește să ofere un acces și mai mare plăcilor sale grafice celor care au cunoștiințele necesare de programare. În acest fel cei interesați vor putea stoarce maximum-ul de performanță oferit de plăcile AMD. Performanța plăcilor grafice, în general, nu este dictată doar de numărul de nuclee și frecvența procesorului ci și de codul din spatele firmware-ului care a rămas până acum strict în mâinile fabricanților precum AMD și Nvidia.

Această nouă inițiativă venită de la AMD se numește GPUOpen și este dedicată celor două segmente de piață care folosesc puterea de procesare a unui cip grafic. Primul segment sunt companiile care se ocupă de jocuri,  aplicații și filme CGI. Cel de-al doilea segment care se va bucura de această nouă inițiativă AMD, sunt companiile care folosesc cipurile grafice pentru procesarea de date și renderizarea unor aplicații industriale.

În alte cuvinte, fabricantul american tocmai și-a declarat plăcile grafice drept piese open-source, al căror cod poate fi de acum înainte modificat de către programatori așa cum vor ei. Asta ar însemna că cei care se pricep puțin la programare ar putea stoarce mai multă putere din partea plăcilor lor grafice, așa cum puteau până acum doar dezvoltatorii jocurilor pe console (multe detalii AICI).

Totuși, decizia luată de AMD nu vine dintr-o mărinimie ieșită din comun. Momentan, Nvidia domină piața plăcilor grafice dedicate iar Intel pe cea a plăcilor integrate, AMD fiind acum într-o poziție ingrată de mijloc unde veniturile nu sunt deloc mari. Rămâne de văzut cum vor evolua lucrurile, însă nu m-ar mira ca AMD să capete un ușor avantaj în fața Nvidia tocmai pentru că cei pasionați de IT vor avea flexbilitatea necesară să ruleze jocuri la performanțe mult mai bune pe plăcile lor grafice decât puteau înainte pe variantele stoc.