06 nov. 2015 | 16:26

Protestul „CTRL ALT DEL”: cum s-a văzut revolta românilor în presa străină

ACTUALITATE
Protestul

Protestul #Colectiv îi are pe tineri drept principali actori, care cer în stradă schimbarea clasei politice. Sunt studenţi sau proaspăt angajaţi nemulţumiţi de modul în care funcţionează lucrurile în ţara noastră. Alături de ei se află şi şomeri, care îşi găsesc greu de muncă, și persoane pe care sistemul nu le ajută, deşi plătesc taxe de zeci de ani. Nu au nume clare în minte despre cine să vină la putere, dar ştiu ce nu mai sunt dispuşi să accepte

Zilele acestea, probabil cu toții am stat cu ochii pe presa românească și mai ales pe Facebook, pentru a vedea cum evoluează protestul #Colectiv. Unii au mers până la a susține că cel mai calitativ jurnalism s-a făcut în social media.

Dacă era de așteptat ca online-ul și presa românească să acorde o asemenea atenție evenimentelor, presa străină a tratat, de asemenea, protestul #Colectiv cu la fel de multă importanță. Postul de televiziune Euronews a prezentat la rubrica sa „No comment” imagini cu manifestația din 4 noiembrie de la București, pe care o numește, pornind de la o pancartă afișată de o tânără, „protestul CTRL ALT DEL”, o aluzie la necesitatea unei resetări a vieții politice și sociale a României. Este, de asemenea, o imagine reprezentativă pentru cei care au ieșit în stradă în aceste zile: generația „Facebook”, scriu cei de la Digi24.

Comanda „CTRL ALT DEL” este folosită pentru a reseta o aplicație blocată sau a restarta un computer. După ce premierul Victor Ponta a demisionat, mii de oameni au ieșit pe străzile Bucureștiului pentru a cere alegeri anticipate, precizează Euronews.

Televiziunile Euronews şi BBC au anunţat demisia lui Victor Ponta în regim de breaking news. Agenţia Reuters a fost printre primele care au preluat declaraţia lui Liviu Dragnea. La rândul său, Agenţia France Presse titrează: România. Premierul Victor Ponta demisionează după drama din club. Postul public de televiziune britanic BBC anunţă: Premierul român Ponta demisionează în urma incendiului. BBC subliniază că premierul şi-a dat demisia la o zi după un protest la care au luat parte zeci de mii de oameni revoltaţi de tragedia de la clubul Colectiv din Bucureşti.

Publicaţia germană Der Spiegel scrie că Guvernul României demisionează drept răspuns la incendiul devastator de vineri seara. De asemenea, jurnaliştii germani notează că, aseară, zeci de mii de oameni au manifestat în centrul Bucureştiului împotriva guvernului. De asemenea, The Guardian și New York Times au tratat subiectul, urmărind îndeaproape motivele demisiei lui Victor Ponta și Cristian Piedone. „Românii au pornit revoluția din 1989 cu speranța că vor avea în sfârșit un guvern demn de ei, a scris Katherine Verdery, antropolog al City University of New York Graduate Center. „În schimb, au obținut un organ de putere comunist de mâna a doua”.

Comentariu-2

În ceea ce privește Al Jazeera, cititorii comentează: „Românii au o istorie îndelungată în care le-au oferit politicienilor ceea ce merită. Am putea învăța câte ceva de la ei” sau „E amuzant că mulți oameni au o atitudine care aduce a desconsiderare față de România, dar ei au ieșit în stradă și și-au forțat prim-ministrul să demisioneze. Aici, în Spania, au fost multe scandaluri, dezastre și accidente tragice care ne-au costat multe vieți, dar politicienii nu au demisionat niciodată ca rezultat”. „Sper că vor obține schimbarea de care au nevoie. Și eu aș prefera spitale în locul bisericilor și moscheelor. Mult succes”.

Anunţul demisiei lui Victor Ponta a fost preluat şi de postul SkyNews care scrie că premierul României, Victor Ponta, şi-a dat demisia după uriaşele proteste declanşate de incendiul dintr-un club bucureştean, în care au murit 32 de oameni. La rândul său, Agenţia de presă spaniolă EFE informează despre demisie şi notează că Victor Ponta este trimis în judecată pentru corupţie şi că este acuzat de complicitate la evaziune fiscală, spălare de bani şi fals în documente.

Un alt susținător al românilor în această perioadă a fost Markus Schultz, care și-a exprimat susținerea pe Facebook. Până acum, protestul #Colectiv a demonstrat că zeci de mii de oameni se pot uni pentru un viitor nepoluat de corupție, iar lupta cu sistemul nu se va opri nicidecum aici.

Markus Schultz Markus Schultz-2 Markus Schultz-3