22 sept. 2015 | 06:41

Aţi fi surprinşi cât de mulţi oameni nu au acces la internet

ACTUALITATE
Aţi fi surprinşi cât de mulţi oameni nu au acces la internet

Cei mai mulţi dintre noi au acces la internet de peste 10 ani, dar majoritatea oamenilor de pe planetă nici acum nu au experimentat această minune tehnologică.

La cât de mare este internetul şi cât de diversificat este conţinutul pe care îl găsiţi la această oră online, aţi fi tentaţi să credeţi că oricine îl poate accesa. Din păcate, nu este deloc aşa, iar studiile recente înfăţişează o imagine îngrijorătoare.

United Nations’ Broadband Commission tocmai a făcut publică o analiză legată de accesul la internet la ora actuală pe întregul mapamond. Din câte se pare, până la finele lui 2015, aproximativ 4,2 miliarde de persoane, 57% din populaţie, nu vor avea acces la internet. În mod evident, conectivitatea online este direct legată de situaţia economică a ţării, dar prea puţini se aşteptau la o situaţie atât de dramatică. În ţările dezvoltate, peste 80% din populaţie are acces la internet, în timp ce în naţiunile cele mai sărace, această valoare scade până la 6,7 procente.

În teorie, cei de la Facebook şi Google au mai multe proiecte menite să aducă internetul în zone mai puţin accesibile de pe mapamond. Pe de altă parte, UN consideră că problema reală este mult mai gravă decât atât şi ţine de organizaţiile guvernamentale din ţările sărace. Faptul că majoritatea conţinutului disponibil online la această oră este în engleză, reprezintă o altă problemă importantă. De ce să faci un efort financiar fabulos pentru a obţine o conexiune la internet, dacă nu înţelegi nimic din ce se găseşte online.

Partea bună este că perspectivele sunt destul de optimiste, iar până în 2021, 60% din populaţia planetei ar trebui să fie online, în mare parte prin conexiuni mobile. Până în 2020, numărul abonamentelor de date mobile ar trebui să fie egal cu numărul abonamentelor de voce. Momentan însă, dacă aveaţi vreo dilemă pe marginea acestui subiect, merită să începeţi să vă simţiţi privilegiaţi.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele