29 iun. 2015 | 11:52

Câtă știință există în cele mai populare scenarii apocaliptice

ACTUALITATE
Câtă știință există în cele mai populare scenarii apocaliptice

Suntem de acord cu faptul că majoritatea scenariilor apocaliptice, cu precădere cele abordate în producții hollywoodiene, sunt pur fanteziste și că ar fi greșit să le luăm drept repere. Totuși, cele propuse de oamenii de știință sunt demne de luat în seamă. Rămâne de văzut câtă acuratețe există în cele mai populare teorii.

Apocalipsa zombie, posibilă fără a fi probabilă

Există o mulțime de glume pe 9GAG și alte site-uri similare despre o posibilă apocalipsă zombie. Pare foarte improbabil să se întâmple așa ceva și, cu siguranță, dacă ar fi să te temi de ceva, mai degrabă te-ai teme de un meteorit. Părerile cercetătorilor sunt însă împărțite, și poate vei fi surprins să afli că unii dintre ei consideră că nu e exclus să se întâmple așa ceva.

Steven C. Scholzman, profesor la Harvard și autor al lucrării The Zombie Autopsies: Secret Notebooks from the Apocalypse le-a explicat celor de la HitFix ce ar trebui să se întâmple pentru ca oamenii să se transforme în „morți vii”. Faptul că medicina este îndeajuns de avansată pentru a crea un virus care să aibă aceste efecte nu e tocmai o informație șocantă, dar cum rămâne cu preferințele culinare bizare, cum ar fi creierul uman?

Aici, lucrurile sunt puțin problematice. În general, un om bolnav nu are poftă de mâncare, dar există boli legate de obezitatea patologică, al căror efect implică atât furie necontrolată, cât și un apetit crescut. Despre partea cu creierul uman nu știm ce să spunem, însă. De asemenea, pentru a crea un zombie, ar trebui să modifici cerebelul „victimei” și ganglionii, fără a le înlătura complet.

Cei de la ASAPScience sunt de acord în privința faptului că doar o modificare genetică ar putea transforma oamenii în ceea ce noi numim „zombie”. Așadar, din punct de vedere științific, ar fi posibil, dar nu probabil. Prin urmare, nu trebuie să stai cu emoția că la un moment dat va trebui să fugi de un oraș întreg de oameni care vor să îți mănânce creierul.

Extratereștrii nu vor (neapărat) să ne ucidă

Relația oamenilor cu extratereștrii este una, fără doar și poate, complicată. Bineînțeles, nu avem nicio dovadă clară a existenței lor, dar într-un Univers infinit, e greu de crezut că suntem singurele forme de viață care s-ar fi putut dezvolta.

Dacă ai auzit vreodată despre extratereștri sub forma “omuleților verzi” de pe Marte, cel mai probabil știi de ei din cauza a ceea ce a rămas în istorie drept “incidentul Roswell”. În urmă cu aproape șapte decenii, a pornit valul conspirației despre extratereștri și americanii care îi țin închiși.

Omuleții verzi” descoperiți la Roswell de armata Statelor Unite ale Americii și ținuți în Area 51 au apăut în 1947. Abia se terminase Al Doilea Război Mondial, SUA și URSS începeau cursa spre cucerirea spațiului și extratereștrii era cel mai interensat subiect care să cucerească prima pagină a ziarelor. Conform mărturiilor de la acea vreme, la Roswell s-a prăbușit un OZN.

Totuși, șansele ca extratereștrii să fie omuleți verzi și distrugători sunt destul de mici. Cei de la NASA susțin ideea existenței altor forme de viață în Univers, fără a implica și ideea de dorință de distrugere a omenirii de către acestea.

”Sunt de părere că vom avea dovezi puternice ale vieții extraterestre într-un deceniu și cred că dovezile definitive vor veni în 20-30 de ani”, a spus Ellen Stofan, angajat al NASA.

Conform celor de la Adevărul, alți cercetători ai NASA au declarat că nu există un dacă, ci când. “Știm unde să ne uităm. Știm cum să ne uităm. În cele mai multe cazuri, avem tehnologia necesară şi suntem pe punctul de a o implementa. Așa că suntem pe drumul cel bun”, a mai spus Stofan. Cel mai probabil, însă, nu va fi vorba despre omuleții verzi întâlniți deseori în filme, ci mai degrabă despre microbi. Așadar, pică și ideea unei apocalipse provocate de extratereștrii, cel puțin deocamdată.

extraterestri 2

Un meteorit ar putea lovi Pământul

Dintre toate, teoria meteoritului care ar putea duce (încă o dată) la dispariția vieții pe Pământ, e cea mai plauzibilă. Probabil din acest motiv avem minimum trei teorii noi despre un sfârșit al lumii generat de o astfel de coliziune. Una dintre cele mai actuale prevede un sfârșit tragic în toamna aceasta.

Se pare că o cometă sau un asteroid se îndreaptă cu viteză spre Pământ. Zona impactului este America de Nord, iar data calculată este în intervalul 15-28 septembrie 2015. Diametrul asteroidului este de peste 3 kilometri. Astrofizicienii de la NASA studiază de mai mult timp traiectoria acestuia, care nu ar fi presupus un impact cu Pământul, dar există zvonuri potrivit cărora acesta și-ar schimbat brusc direcția. Desigur, nu există o bază științifică, ci mai degrabă teorii formulate pe Internet. Ținând cont de faptul că presupusul asteroid are dimensiuni uriașe, impactul ar fi devastator, notează IFL Science.

Totuși, cei de la NASA spun că nu ar trebui să ne facem griji. “Potrivit cercetărilor noastre, niciun obiect nu va lovi Pământul în următorii 100 de ani”, a declarat un purtător de cuvânt. Fanaticii religioși și adepții teoriilor conspirației consideră că dezmințirea acestor zvonuri este doar o metodă prin care liderii ne ascund realul pericol.
Pe de altă parte, nu ar trebui să credem tot ce scrie pe Internet. De ceva timp, se lucrează intens la metode prin care orice corp amenințător pentru Pământ să fie distrus înainte de a produce vreo pagubă. Cercetătorii pun la cale planuri prin care să devieze traiectoria unui asteroid care ar putea lovi Pământul în 2022, așadar, avem motive să credem că vom fi în siguranță și în septembrie.
Asteroid nasa orbita pamant

Încălzirea globală, o problemă reală

Încălzirea globală este o altă teorie plauzibilă. Ne e din ce în ce mai clar că nu e o glumă și că i se simt consecințele din ce în ce mai puternic. Un raport al temperaturilor medii globale ne ridică și mai multe probleme.Martie 2015 a fost, la nivelul planetei, cea mai caldă lună martie înregistrată din 1880, de când se arhivează informaţiile despre nivelul temperaturii medii globale, a anunţat vineri “National Oceanic and Atmospheric Administration” (NOAA), relatează Wunderground. Precedentul record datează din 2010 şi a fost depăşit cu 0,05 grade Celsius, potrivit unui raport al acestei agenţii ştiinţifice americane referitoare la problemele oceanelor şi atmosferei.Potrivit publicației Science, un nou studiu efectuat cu ajutorul datelor colectate de sateliți pe parcursul a 18 ani arată că suprafața înghețată a vestului Antarcticii și-a pierdut 18% din volum în ultimii 10 ani. În ceea ce privește partea de est, lucrurile nu sunt clare. Deși volumul gheții a fluctuat considerabil, nu s-a descoperit un tipar relevant al pierderii de volum.Așadar, ghețarii au pierdut o greutate echivalentă cu a muntelui Everest la fiecare doi ani. Adică 161 de miliarde de tone. De asemenea, studiile indică rezultate relevante asupra impactului pe care modificarea temperaturii oceanice îl are asupra calotelor glaciare. Consecinţele sunt catastrofale pentru majoritatea continentelor. Nivelul mării este estimat să crească, în urma unei topiri complete a gheţarilor, cu circa 65 de metri, adică suficient pentru a strămuta toate ţărmurile din lume. Acest lucru se va întâmpla, estimativ, în 5.000 de ani.

„În prezent, încălzirea globală necontrolată şi cursa înarmării nucleare rezultând din modernizarea arsenalului enorm deja existent reprezintă ameninţări extraordinare şi de necontestat la adresa supravieţuirii omenirii”, a spus Kennette Benedict, director executiv al Bulletin of the Atomic Scientists (Buletinul savanţilor din domeniul nucleară), o asociaţie care numără în rândurile sale 18 laureaţi ai premiului Nobel şi care foloseşte acest ceas ce măsoară timpul rămas până la sfârşitul lumii.

“Liderii lumii nu au reuşit să acţioneze cu viteza şi amploarea necesare pentru a-şi proteja cetăţenii de o posibilă catastrofă. Aceste eşecuri pun în pericol fiecare om de pe Pământ”, a adăugat cercetătoarea pentru a justifica modificarea timpului afişat de ceasul simbolic.

Roboții rău-voitori

Despre roboți am scris mult în ultimul timp, abordând atât partea pozitivă a dezvoltării lor, cât și pe cea negativă. Încă de la seria de succes a lui Isaac Asimov pe tema roboților care cuceresc lumea, ideea aceasta înfricoșătoare a încolțit în mințile noastre. Dezvoltarea inteligenței artificiale e un pas imens pentru tehnologie, dar care sunt pericolele?

“Computerele vor avea control asupra oamenilor în următorii 100 de ani, prin intermediul inteligenței artificiale“. Așa sună previziunea pe care Stephen Hawking a făcut-o la conferința Zeitgeist din Londra. Acesta a mai spus că nu ar trebui să ne îngrijoreze atât de tare că oamenii controlează inteligența artificială, cât ipoteza ca aceasta să ne controleze pe noi, potrivit TechWorld. Acum puțin timp, Hawking i-a adresat o scrisoare deschisă lui Elon Musk, insistând ca dezvoltarea inteligenței artificiale să nu scape de sub control. Fără măsuri de siguranță, omenirea s-ar putea îndrepta către un viitor sumbru.

Pe de altă parte, un document publicat de institutul Future of Life arată că nu există niciun motiv de îngrijorare, întrucât dezvoltarea mașinăriilor inteligente are scopul de a contribui la dezvoltarea societății, în cele mai sigure condiții. Aici apare un paradox: cei de la FLI susțin că țelul este de a eradica sărăcia și bolile, dar, pe de altă parte, mașinăriile inteligente ar putea duce la eliminarea multor locuri de muncă.

Pe termen lung, totul s-ar putea transforma într-o distopie demnă de un roman SF, în care creația omului ar putea fi mai inteligentă decât el, suficient încât să preia controlul. Am putea ajunge să trăim într-un scenariu de tipul Age of Ultron ceva mai realist.

Stephen Hawking nu este singurul cu această părere. Temerile sale sunt susținute de Elon Musk, director al Tesla Motors. Acesta a susținut că s-ar putea întâmpla ceva foarte periculos din cauza inteligenței artificiale în următorii 5-10 ani. “Cu inteligența artificială noi invocăm demonul. Știți poveștile acelea în care tipul cu pentagrama și apa sfințită e convins că poate controla demonul? Nu merge așa”, a spus Musk.

proiect-anti-roboti-autonomi_thumb.jpg

Războiul nuclear, un pericol de luat în seamă

Nici posibilitatea unui război nuclear nu ar trebui luată în glumă. Există un comitet al oamenilor de știință, care a inventat conceptul de Ceas al Apocalipsei, un instrument simbolic care măsoară iminenţa unui cataclism planetar.

“După Războiul Rece, a existat o anumită doză de optimism privind capacitatea statelor nucleare de a controla cursa înarmării şi a se îndepărta de abisul distrugerii nucleare”, consideră Sharon Squassoni, un membru al comitetului. “Acel optimism a dispărut în faţa noilor tendinţe: extinderea programelor de modernizare a armelor nucleare şi oprirea sistemului de dezarmare”, a adăugat el.

Ceasul a apărut în 1947, şi indica atunci şapte minute până la ora 12, după ce bombele atomice au lovit Hiroşima şi Nagasaki. Acele ceasului sunt mutate înainte sau înapoi, până în prezent fiind făcute 19 mutări. Ultima mutare a avut loc pe 10 ianuarie 2012, când au avansat cu un minut., şi a fost determinată tot de îngrijorările legate de schimbările climatice şi armele nucleare.

Ceasul nu a mai indicat o oră atât de apropiată de miezul nopţii din 1984, când a fost reglat să afişeze ora 23.57 în momentul cel mai tensionat al relaţiilor americano-sovietice. Momentul considerat cel mai periculos de membrii comitetului a fost în 1953, când bomba cu hidrogen a devenit o armă cu mult mai puternică decât orice altă armă nucleară.

Cel mai îndepărtat moment de ora fixă, reprezentat pe ceas, a fost de 17 minute, în 1991, când Războiul Rece s-a încheiat oficial, iar Rusia şi Statele Unite au început să îşi reducă arsenalele nucleare. Deşi Statele Unite ale Americii şi Rusia nu mai deţin zecile de mii de arme nucleare pe care le aveau în timpul Războiului Rece, ritmul de reducere a acestor arsenale s-a încetinit puternic în ultimii ani, chiar dinaintea crizei ucrainene.