14 iun. 2015 | 17:30

În 30 de ani, am putea alege să trăim veșnic [VIDEO]

ȘTIINȚĂ
În 30 de ani, am putea alege să trăim veșnic [VIDEO]

Imaginează-ți un computer atât de avansat încât să poată conține toate elementele creierului uman. Poate că sună a film SF, dar avem motive să credem că vom apuca să trăim această realitate.

Ray Kurzweil, inginer al Google, crede că aceste lucruri vor fi posibile în 2045. Oamenii de știință lucrează la transferarea personalității umane în corpuri non-biologice, cu scopul de a extinde viața până la eternitate. Poate ne vine greu să credem că, în viitorul nu tocmai îndepărtat, ne vom afla în ipostaza de a alege să trăim veșnic sau să ne limităm la o viață obișnuită de om.

Dimitri Itskov, un mogul media, a împărtășit planurile sale de a crea întocmai o astfel de tehnologie, întâi printr-un robot controlat de creierul uman, apoi prin transferarea efectivă a creierului uman într-un robot humanoid.Ultimul pas ar fi încărcare unei conștiințe umane într-un creier artificial. Itskov crede că toate acestea vor fi posibile în maximum 30 de ani. Ipoteza aceasta e extraordinară și înfricoșătoare în același timp.Dacă ne gândim mai bine, panta aceasta e deja explorată de oamenii de știință. DARPA deja lucrează la un robot controlat de creierul uman, prin intermediul programului Avatar (care, întâmplător, coincide cu numele proiectului lui Itskov).

Cei de la Pentagon speră să creeze o interfață care să permită soldaților să controleze mașinării bipede doar prin intermediul minții. Desigur, mai sunt și toate programele medicale, care au demonstrat că sistemul nervos uman poate manipula proteze inteligente, exclusiv cu ajutorul creierului.

Chiar dacă, momentan, toate aceste lucruri par imposibile, Itskov evidențiază faptul că așa păreau în trecut și mijloacele tehnologice care acum sunt la ordinea zilei. De asemenea, dacă am pornit la drum cu părți artificiale ale corpului, care pot fi controlate cu ajutorul minții, de ce nu am putea controla un întreg corp artificial în același mod?

Introducerea conștiinței umane într-un computer ar putea, evident, să se dovedească o idee proastă, potrivit lui Stephen Hawking. Viziunea (poate puțin prea) ambițioasă a lui Itskov implică și holograme cu inteligență umană, ceea ce ne face să credem că lucrurile ar putea merge prea departe.

Necunoscutul ne sperie, iar după atâtea filme cu roboți care ajung să controleze omenirea și scapă de sub control, e firesc să ne sperie ipoteza de a avea printre noi mașinării cu inteligență umană și cu o forță, evident, supraumană.

Cei de la The Atlantic exploatează latura întunecată a acestei ipoteze futuriste, într-un articol numit sugestiv Nemuritor, dar condamnat la iadul pe Pământ, în care vorbesc despre faptul că omenirea nu e capabilă să prevină toate lucrurile care ar putea ieși prost.

Justiția, din perspectiva lor, și-ar pierde sensul, întrucât chiar și șase milioane de ani de încarcerare pentru cineva care a săvârșit crime groaznice nu ar însemna nimic, raportat la eternitatea pe care o are în continuare la dispoziție.

De asemenea, și ideea corporalității selective este destul de înfricoșătoare. Omul încă nu este pregătit să fie pus în fața situației de a alege viața veșnică, deși cele câteva decenii care ne sunt puse la dispoziție nu se dovedesc niciodată suficiente pentru o lume atât de plină de posibilități. Pe de altă parte, ideea de a avea un Jarvis personal, precum Iron Man, sună interesant. Cu condiția să nu apară și un Ultron prin peisaj.