14 mai 2015 | 05:40

Cum transformi o pagină scanată, o poză sau un PDF în document Word

TUTORIALE
Cum transformi o pagină scanată, o poză sau un PDF în document Word

În momentul în care începeţi să lucraţi la un proiect, este aproape inevitabil să aveţi nevoie să transformaţi o pagină scanată, o fotografie sau un  în document Word.

Ideea de a transforma o pagină scanată, o fotografie sau un PDF în document Word nu este nouă. Există foarte multe aplicaţii destinate acestei activităţi, unele mai bune, altele nu la fel de bune. Ele poartă numele de OCR, o abreviere de la Optical Character Recognition – recunoaştere optică a caracterelor. Există şi servicii online care îndeplinesc aceeaşi sarcină. Eficienţa unui astfel de program se măsoară prin abilitatea de a nu interpreta greşit anumite caractere, cuvinte sau pasaje din documentul original.

Pentru o precizie sporită, trebuie să vă ofere opţiunea să selectaţi limba sau limbile în care a fost redactat fişierul PDF sau fotografia pe care o doriţi transformată document editabil. În orice caz, aceste aplicaţii au evoluat foarte mult în ultimii ani şi nu ar trebui să întâmpinaţi probleme majore cu niciuna.

Cum transformi o pagină scanată, o fotografie sau PDF în document Word intro

Cum transformi offline o pagină scanată, o fotografie sau PDF în document Word?

După ce am experimentat destul de multe soluţii pe marginea acestui subiect, timp de câţiva ani, am ajuns să folosesc Abby FineReader. Ajunsă la versiunea a 12-a, aceasta nu este nici pe departe cea mai ieftină variantă, dar funcţionează fără reproş. În plus, oferă şi o versiune Trial pe o perioadă de 15 zile pe care o puteţi folosi pentru a vă forma o opinie pe marginea randamentului său. În România, de pe www.abby.ro, puteţi cumpără ultima variantă a aplicaţiei cu 630 de lei sau puteţi face upgrade de la o versiune mai veche cu 440 lei.

Versiunea trial poate fi descărcată de aici. În orice moment, dacă achiziţionaţi o licenţă, puteţi transforma varianta trial într-un completă. Există atât variante de Abby FineReader 12 pentru Windows, cât şi de Mac, iar acesta este alt aspect pe care merită să-l aveţi în vedere.

Cum transformi o pagină scanată, o fotografie sau PDF în document Word limba

Instalarea se petrece fără bătăi de cap şi singurul aspect la care trebuie să aveţi grijă este să introduceţi corect cheia de licenţă, dacă este cazul. La prima rulare a aplicaţiei veţi întâmpina fereastra capturată mai sus. Aceasta vă pune la dispoziţie automatizarea funcţiilor incluse în Abby FineReader 12. Astfel, printr-un singur click, puteţi opta pentru scanarea unei pagini direct într-un document .

Al doilea buton vă permite să transformaţi o imagine sau PDF în document Word. Ultimul buton este dedicat doar transpunerii de imagini în document editabil. Printr-un click în partea stângă pe Excel veţi întâmpina aceleaşi opţiuni ca cele ilustrate mai sus, cu menţiunea că documentul de destinaţie va fi Excel, în loc de Word.

Tutorial OCR PDF in document word transformare conversie

În cazul nostru, vom opta pentru butonul din mijloc ,,Image or PDF file to Microsoft Word”. În partea dreaptă a ferestrei merită să bifaţi sau debifaţi ,,Keep Pictures”, pentru a păstra imaginile şi ,,Keep headers and footers” pentru a păstra informaţiile din antet şi subsol din documentul sursă în cel de destinaţie. La pasul următor ni se va oferi opţiunea să alegem documentul sau documentele pe care le dorim transformate.

La această etapă, merită să aveţi în vedere faptul că puteţi selecta cu uşurinţă un număr virtual nelimitat de documente pe care vă doriţi să le editaţi în Word, nu contează dacă selectaţi cinci PDF-uri şi şapte JPG-uri. Imediat după un click pe Ok, va începe aşa numitul proces de ,,citire”. În funcţie de puterea de procesare a sistemului vostru şi de numărul de pagini al documentului final, puteţi aştepta mai mult sau mai puţin la acest pas.

 

Cum transformi o pagină scanată, o fotografie sau PDF în document Word meniu

În timp real, în fereastra de evoluţie a procesului de a transforma un PDF în document Word veţi vedea numărul paginilor cu erori la citire şi un mesaj prin care sunteţi avertizaţi că nu aţi selectat limba corectă a documentului. Dacă este cazul la voi, în bara de meniu a aplicaţiei, în zona marcată document language, faceţi click în dreapta cuvântului Autoselect şi un al doilea click pe More Languages. Dintr-o listă incredibil de stufoasă bifaţi limba sau limbile în care sunt scrise documentele cu care lucraţi. Confirmaţi alegerea cu Ok şi apăsaţi pe butonul Read din bara de meniu pentru a reiniţia procesul de ,,citire”.

Astfel, vă veţi asigura că nu va exista nici o greşeală de interpretare. În principiu, dacă procesul s-a încheiat cu succes, vă va fi deschisă automat o fereastră de Microsoft Word cu documentul final afişat pe ecran. Eventual, îi mai puteţi aduce mici modificări, dar nu cred să fie cazul şi să-l salvaţi printr-un click pe File – Save as într-o locaţie convenabilă de pe hard disk. Ca fapt divers, în fereastra Abby FineReader, printr-un click în dreapta butonului Send, puteţi opta pentru salvarea rapidă a fişierului transformat din PDF în document Word sau Excel. Există şi alte câteva extensii pe care le puteţi alege ca formate de destinaţie, precum PDF, EPUB, RTF, TXT, ODT, CSV, DJVU şi nu numai.

online Cum transformi o pagină scanată, o fotografie sau PDF în document Word intro

Cum transformi online o pagină scanată, o fotografie sau PDF în document Word?

Dacă interacţionaţi rar cu un astfel de scenariu, de a transforma un PDF în document Word, merită să aveţi în vedere că nu trebuie să achiziţionaţi o aplicaţie scumpă. Puteţi profita de aceeaşi eficienţă specifică versiunii Abby FineReader pentru desktop printr-o pagină web, la adresa finereaderonline.com. Acest serviciu funcţionează gratuit până la 10 pagini, iar ulterior primiţi gratuit posibilitatea de a transforma în Word sau Excel câte 5 pagini în fiecare lună.

Alternativa este să vă faceţi un cont şi să plătiţi 4 euro pentru 200 de pagini pe lună, 7 euro pentru 500 de pagini pe lună şi 10 euro pentru 1000 de pagini pe lună. Dacă veţi achiziţiona din start unul din pachetele de mai sus, veţi beneficia de un discount de 15 procente din preţul final.

După ce v-aţi decis pentru care dintre tipurile de pachete veţi opta sau aţi decis să alegeţi varianta gratuită, faceţi click pe butonul Recognize. Prima etapă este să alegeţi documentele pe care le doriţi transformate în fişiere editabile, Word sau Excel. Cum am spus şi mai sus, nu sunteţi limitat la un singur fişier o dată şi puteţi alege deopotrivă fişiere PDF, JPG, PNG sau TIFF. Aşteptaţi finalizarea procesului de încărcare al imaginilor şi, la pasul următor, alegeţi limba sau limbile în care este redactat fişierul pe care l-aţi urcat.

Ultima etapă, premergătoare procesului de ,,citire”, este să alegeţi formatul documentului destinaţie: docx, xlsx, rtf, txt, pptx, odt, pdf, fb2 sau epub. Faceţi click pe Recognize.  După câteva secunde veţi avea posibilitatea să descărcaţi în computer fişierul rezultat din acest proces sau, dacă vă este mai convenabil, puteţi opta pentru urcarea sa în Dropbox, Google Drive sau Microsoft OneDrive.

Excepţie de la regulă pentru PDF-uri blocate

Nu este exclus ca la un moment dat, când veţi încerca să transformaţi un PDF în document Word, să întâmpinaţi un mesaj de eroare cât se poate de agresiv ,,This PDF is locked.” În astfel de circumstanţe, soluţia este mai simplă decât m-aş fi aşteptat. Accesaţi PDF Unlock, urcaţi-vă pe site fişierul sau fişierele cu probleme, atât de pe PC, cât şi de pe Dropbox sau Google Drive, faceţi click pe Unlock. Aşteptaţi câteva secunde şi, printr-o fereastră pop-up, veţi fi întrebaţi unde vreţi să salvaţi documentul deblocat. După această etapă, puteţi încerca din nou să încărcaţi fişierul PDF în Abby FinerReader, cu menţiunea că nu veţi mai avea nici un fel de probleme.

 

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele