Cum poate învinge Linux Ubuntu giganții iOS și Android: Oamenii vor ceva nou
Sunt oameni care de câțiva ani așteaptă Linux Ubuntu pe smartphone. De anul acesta vor avea, dar primul dispozitiv e dezamăgitor. Totuși, compania propune o abordare cu totul nouă, iar aplicațiile sunt, pe prima dată, puse pe loc secund.
În afară de iOS și Android, orice nouă platformă n-are loc. Până și Microsoft are probleme cu Windows Phone, deși platforma e de peste patru ani pe piață. Pe lângă Firefox OS, Tizen și chiar BlackBerry OS 10, debutează Linux Ubuntu, dezvoltat de compania Canonical, pe telefoane. Cum aplicații nu vor fi suficiente, pentru acest Ubuntu există o altă abordare, poate de succes.
Proiectul Scopes presupune că în loc să te bazezi pe aplicații ai ecrane de start în care este adus conținutul de care ai tu nevoie. Vrei muzică? În acel Scope pentru muzică, ai conținut din Grooveshark, de exemplu, dar și din telefon și alte surse. Un Scope de tipul Foursquare îți va prezenta informații cu privire la ce ai în zonă, recenzii pentru restaurante și chiar prognoza meteo. În esență, avem nevoie de aplicații pentru astfel de informații, dar dacă le-am avea deja, am mai vrea aplicații? Canonical crede că nu.
„Dezvoltăm o experiență de utilizare în care conținutul și serviciile vin direct pe ecranul tău, fără intermediere. Astfel, experiența aceasta este mai bogată și mai rapidă“, a explicat Cristian Parrino, vicepreședinte pe Mobile la Canonical, conform Fast Company. Parrino explică ideea Scope pentru muzică. „(Atunci când vrei să asculți un album anume) nu te gândești să lansezi Grooveshark ca să-l accesezi. Tu te gândești că vrei să asculți și atât, indiferent de sursă“, spune el.
Schimbare de paradigmă printre giganți
Când Apple a prezentat App Store, a fost clar că va fi o piață imensă. „There’s an app for that“, celebra propoziție a lui Steve Jobs, a devenit reală într-un an și acum se bazează pe sute de mii de aplicații în Play Store, App Store, Appstore de la Amazon, Windows Store și altele. Canonical poate schimba lucrurile oferind nu aplicații neapărat, ci o privire de ansamblu asupra tuturor produselor de care ai nevoie.
Totodată, Canonical se ferește de o mare problemă: lipsa de dezvoltatori. Nimeni nu vrea, în afară de propria plăcere, să muncească pentru o platformă care abia debutează când celelalte sunt imense (vezi cazul BlackBerry în ultimii doi ani). „Scopes pot fi dezvoltate mult mai repede și mai ieftin. De asemenea, au avantajul că pot fi integrate în nucleul platformei“, a completat Parrino.
Există însă și un mic avantaj pentru Ubuntu. Are deja un magazin cu aplicații pentru desktop, iar acesta poate fi adus, mai repede sau mai greu, pe dispozitive mobile. Apoi, mai e chestiune noutăți, după cum spune Parrino. „Ceea ce Android și iOS oferă este același lucru încă de când iPhone a fost lansat. Oamenii vor ceva nou“, a spus acesta.
Ubuntu debutează pe telefoane în această lună, iar primul dispozitiv e entry-level. Are ecran de 4,5 inci la rezoluție qHD, procesor cu patru nuclee Mediatek, 1GB de memorie RAM și 8GB spațiu de stocare intern. Camera va fi de 8 megapixeli, cu una secundară de 5 megapixeli, iar prețul sub 200 de dolari fără abonament. Canonical are aproape 10 luni pentru a demonstra că poate produce o schimbare sau dispare încet ca Firefox OS.