Lytro Illum – Camera care va revoluționa fotografia (cândva)
Lytro Illum este ca Sfântul Graal al fotografiei. O vrei, pare foarte interesantă și tot ceea ce ți-ai dorit, fie că ești amator, fie că ești cel mai bun fotograf din lume. Apoi, o folosești și rămâi cu impresia că e în regulă, în viață mai ești și naiv.
Anul trecut, am folosit atât prototipul de Lytro, cât și Illum, modelul care să transforme un concept în ceva util. Da, Lytro schimbă fotografia și într-un sens foarte bun, interesant și pe care poate mulți nu și-l imaginau în urmă cu ceva timp. Schimbarea aceasta însă nu se face peste noaptea și nici Illum n-o face.
Lytro Illum mai face ceva, dar asta are de-a face cu fotograful. În momentul în care începi s-o folosești, trebuie să renunți la aproape tot ce știai despre fotografiei. Nu mai funcționează întrebarea „unde focalizez, pe ce mă concentrez?“, căci totul e focalizat. Modurile PSAM sunt, așa, o amintiri mai veche. Ai modurile MSP, dar în esență poți controla doar timpul de expunere (S – shutter speed) și valoarea ISO. Apoi, obiectivul este un 30-250mm cu f/2, o „bijuterie“ în toate sistemele, dar aici nu înseamnă mare lucru. În software-ul de procesare foto poți duce diafragma până la 1 sau până la 16.
Voi parafraza din opere mai populare și voi spune: voi cei ce începeți să folosiți Lytro Illum lăsați la start orice prejudecată.
Introducere – Lytro Illum
Când pui mâna pe Lytro Illum, e ca și cum ai atinge un produs Apple. Are o textură plăcută, ușor cauciucată, inelul de zoom (care se realizează în interiorul obiectivului) are o cursă la fel de plăcută, cu o aderență bună, iar aparatul pare sculptat de un meșteșugar izolat într-o peșteră cu planul doar în mintea sa și un laser foarte precis. Este impresionantă și cutia, cu toate componentele frumos repartizate, inspirată într-o mare măsură de la camerele Leica.
Toate acestea culminează spre preț. Nu este o cameră ieftină, la 7.000 de lei, și nici nu este pentru amatorul de rând. Este pentru amatorul entuziast sau pentru profesionistul care vrea să experimenteze cu stil. Illum, până începi să faci poze, poate fi un obiect de cult pentru un fotograf. Arată foarte bine și te aștepți să fie monstrul creațiilor foto. Nu este.
În interiorul, dincolo de obiectivul 30-250mm, are un senzor de 1/1,2 inci (Lumia 1020 are un senzor de 1/1,5 inci pe care Nokia a înghesuit 41 de megapixeli), o valoarea ISO până la 3.200 și dispune de conectivitate WiFi. Ecranul este tactil și mobil, și are o diagonală de 4 inci la o rezoluție de 800×480 pixeli. Viteza de declanșare ajunge până la maximum 1/4.000 sec. și minimum 32 de secunde.
Camera nu realizează fotografiile în megapixeli – cel puțin asta a tot repetat compania -, ci în megaraze. Illum are astfel o rezoluție de 40 megaraze, care nu înseamnă nimic. Le putea spune oricum, trebuie să știi doar că rezoluție în 2D este de 4 megapixeli (la fel ca HTC One). Când exporți pozele în JPG, vei avea de 4 megapixeli. Altfel, le poți exporta pe platforma Lytro, unde le poate admira oricine și le poți împărtăși pe Facebook.
Toată magia în refocalizare e că poți acționa tu asupra fotografiei. Asta face și platforma Lytro și programul pentru computer și smartphone. Produsele terțe nu pot citi formatul Lytro și nu poți procesa pozele în altceva decât după ce le exporți. Poți produce și filmulețe de câteva secunde, cu un anumite efect, și asta e interesant. Este interesant să vezi cum poți crea mișcare într-o scenă dintr-o singură imagine, doar pentru că ai o cameră care înregistrează orice punct.
Totuși, nu o face la o calitate foarte bună. Fotografiile pe care Lytro le-a tot promovat sunt excelente, și la fel vei obține dacă ai grijă la toate condițiile, dar în cele mai multe situații vei distruge detaliile. Camera nu este perfectă, este abia al doilea model după un prototip care trebuia să demonstreze doar că acest concept e fezabil. Fotografiile exportate, după ce le-am refocalizat așa cum am vrut și după ce le-am post-procesat, seamănă cel mult cu unele dintr-un telefon bun (nu chiar cel mai bun).
De ce ai vrea Lytro Illum?
Dacă nu ești un om înnebunit după orice gadget nou din domeniul foto-video, n-o vrei. Dacă vrei să faci ceva serios cu ea, n-o vrei. Este încă un experiment și asta contrastează cu calitatea construcției, cu finisajele carcasei. Da, designul e în regulă și la fel materialele folosite, dar ce produci cu ea încă nu sunt la nivelul a ceea ce aș dori.
Este distractiv să creezi videoclipuri dintr-un singur cadru. Ai senzația că te uiți la o scenă filmată în stop-motion, iar într-un videoclip mai mare, filmat cu ceva mai bun, poți include astfel de cadre pentru că atrag atenția și dau un plus de dinamism, de noutate. Apoi, dacă vrei să experimentezi cu refocalizarea, deși plăcerea trece repede.
Mostre din Lytro Illum – 2D și pe platforma Lytro
Puncte pro – Lytro Illum
Poți refocaliza fotografii și poti crea videoclipuri cu anumite efecte bazate pe refocalizare. Totodată, conceptul Lytro este mai interesant ca niciodată, mai ales că acum nu mai umbli cu un paralelipiped din metal după tine și nu mai pari un spion la reducere când faci poze. Ba chiar pari un fotograf futurist, cu stil, când îndrepți Lytro Illum către cineva.
Puncte contra – Lytro Illum
Calitatea scăzută a imaginilor, atât prin faptul că sunt prea soft, cât și prin distrugerea detaliilor de pe marginea subiectelor. Illum seamănă, în multe situații, cu un telefon sau un aparat foto compact.
Este o muncă de durată cu fiecare imagine și asta nu pentru că trebuie să le procesezi mult, ci pentru că programul funcționează lent. Importă greu fotografiile, exportă într-un timp la fel de mare, și aștepți după fiecare imagine pe care o încarci online, deoarece nu le poți pune pe toate o dată. De asemenea, platforma online pentru imaginile Lytro se încarcă greu.
Concluzie – Lytro Illum
Fotografiile realizate cu Lytro Illum se simt „vii“ și oricât de ciudat ar suna asta tocmai conceptul acesta încă mă fascinează. Cu Lytro poți interveni peste o fotografie, regândești unghiul de vedere, creezi și un video dintr-un cadru și ai o nouă dimensiune pentru fotografii. După ce camerele foto digitale au schimbat piața, Lytro ne-a adus viitorul fotografiei.
În ciuda criticilor mele din acest review, cred că este o parte din viitorul fotografiei. În cinci ani, Lytro poate fi noua Leica, să conducă pe segmentul său și să fie un exemplu. Deocamdată, este un hardware mai bun și o calitate ceva mai bună, dar deloc de lăudat. Illum este o privire pe care Lytro ne lasă să o aruncăm în viitor – nu știm precis când va fi acesta, dar nu este vreun produs pe care să îl cumperi pentru că îți va schimba viața și stilul de lucru în fotografie.