08 sept. 2014 | 14:40

Lytro – Camera care schimbă fotografia [REVIEW]

ACTUALITATE
Lytro - Camera care schimbă fotografia [REVIEW]

Uneori apar gadgeturi care pot schimba un întreg domeniu. A fost cazul smartphone-ului modern, odată cu iPhone, și poate fi cazul fotografiei cu Lytro. Este vorba de fotografia în care poți refocaliza și după ce ai realizat-o. Am testat primul model de Lytro și am văzut cum se poate schimba fotografia.

Primul model de cameră Lytro a fost mai mult un bloc de metal, plastic și sticlă decât o cameră foto. Era o prototip interesant, care să demonstreze un concept. Al doilea model este ceva mai „cameră foto“, cu grip, ecran mai bun și mai mare și obiectiv. Până să ajungă în România, am primit de la F64 Lytro Light Field Digital Camera. Costă 900 de lei și este disponibilă în versiune de 8GB sau 16GB spațiu de stocare. A doua versiune e mai scumpă.

SAMSUNG CAMERA PICTURES

Introducere

Lytro înseamnă că faci poza și poți refocaliza în post-procesare. Nu obții imagini JPG, ci obții imagini LFP (light field picture) și nu le poți vedea decât într-un program special de la Lytro. Le imporți acolo și le aduci modificările dorite. Principiul popularizat de Lytro se regăsește acum în camerele de pe modelele Lumia cu Windows Phone și HTC One (M8). Faci poza, apoi poți refocaliza – pe Lumia, aplicația se numește Refocus. Asta arată cam cât de bine a prins conceptul.

Da, Lytro nu se referă la megapixeli, ci la megalightrays (megaraze de lumină). Are 11 milioane de raze. Ei bine, când exporți fotografiile le ai la rezoluție de 1.080×1.080 pixeli în format JPG sau poți obține un GIF. Asta pentru că poți refocaliza, dar poți produce o scurtă secvență animată în care ești trecut prin toate punctele de focalizare.

SAMSUNG CAMERA PICTURES

Revenind la ce are fizic camera, ea este construită într-un corp din metal și are forma unui paralelipiped. Este robustă și destul de ușor de manevrat, într-un capăt se găsesc lentilele, în celălalt ecranul pe care vezi ce fotografiezi. Are o diagonală de 1,52 inci, este tactil, dar este destul de prost. Practic, dacă nu privești perpendicular pe el, o să ai probleme în a discerne ce afișază.

Lytro are un zoom optic de 8x, o diafragmă fixă f/2 și o paletă ISO de la 80 la 3.200. Zoom-ul se face pe o zonă tactilă de deasupra ecranului și funcționează destul de bine, destul de repede. În spațiul de 8GB poți stoca peste 200 de fotografii și le poți vedea în cameră, în cazul în care vrei să ștergi ceva. Se încarcă prin microUSB și așa se conectează și la PC.

[dmalbum path=”/wp-content/uploads/dm-albums/Lytro Light Field Camera/”/]

Puncte pro

Lytro este ușor de utilizat, de la pornire până la fotografiere și gestionarea pozelor.

Are o interfață simplă, adaptată ecranului mic, e ușor să găsești ceea ce cauți și ai acces rapid la informații relevante, cum ar fi nivelul bateriei și capacitatea de stocare.

Este un produs compact, robust, rezistent și la anumite șocuri. Și este interesant să foloseșit o astfel de cameră, este o altă experiență.

SAMSUNG CAMERA PICTURES

Puncte contra

Nu ai disponibile prea multe setări, cum ar fi balansul de alb, dar nici nu era de așteptat să fie precum un DSLR sau un mirrorless prosumer.

Rezoluția pozelor JPG este de 1.080×1.080 pixeli, cam mică pentru orice altceva în afară de social media și printuri mici. Totuși, Lytro a vrut să vândă un concept prin această cameră, nu neapărat calitatea excepțională a pozelor.

Ecranul are unghiuri strânse de vizualizare și e dificil de utilizat în lumina puternică a zilei sau noaptea. Dacă privești perpendicular pe el, mai ai o șansă să identifici ceea ce vrei, altfel te bazezi pe noroc.

SAMSUNG CAMERA PICTURES

Un mare minus este secundar de cameră, ci ține de companie. Este un flux greoi încă de când imporți pozele și până ajungi să le vezi într-o anumită formă. Îi ia prea mult să importe, să zicem, 200 de imagini, apoi software-ul Lytro Desktop dă multe erori. Am încercat să export două poze cam jumătate de oră, pentru că după ce le selectam și alegeam export, programul „înceta să mai funcționeze“ (pe Windows).

Am renunțat să mai fac modificări, să export GIF, să procesez imaginile la nivel de detalii într-un astfel de mediu. Lytro și-a demonstrat conceptul și are camera Illum pe piață, cea care este chiar o cameră. Totuși, dacă în zona software nu îmbunătățește lucrurile, atunci este doar un vis frumos al tehnologiei, care va muri doar în cercuri restrânse de entuziaști.

Concluzie

Am spus în titlu că Lytro schimbă fotografia. Cum se prezintă conceptul acum, mai ales prin modelul Illum, putem vorbi de un pas înainte cum a fost democratizarea fotografiei prin filmul de 35 mm. Este un alt mod de a face pozele, de a avea o libertate mai mare în post-procesare și de a adăuga o nouă dimensiune imaginilor. Totuși, Lytro s-a concentrat pe hardware și a omis dezvoltarea coloanei vertebrale software. Acum are hardware, sub forma Illum, mai are de actualizat și software-ul. Din fericire, aplicația de iOS a fost actualizată și este mai bună.

Fotografii realizate cu Lytro 




Scrie despre lucruri serioase care enervează oameni neserioși. vezi toate articolele