Cum arată și ce noutăți are Windows 10 pentru smartphone
Windows 10 a fost prezentat în integralitatea lui, iar unul dintre interesele noastre vizează disponibilitatea acestuia pentru telefoane. Ce aduce nou pentru acestea și care sunt marile diferențe?
Windows Phone există de peste patru ani și Windows 10 va marca cea mai mare evoluție a sa. În fapt, Windows 10 e cea mai mare evoluție pentru Microsoft, aducând pe o singură platformă toate dispozitivele. Și pentru că Microsoft nu se dezice încă de componenta sa orientată pe business, a îmbunătățit aplicația de mail, care devine un hub Outlook pentru toate dispozitivele, iar Word este integrat în Outlook, permițându-ți un mai mare control asupra documentelor.
Totodată, poți integra direct în mail tabele și poți formata textul după cum dorești. Practic, ai și căsuță de poștă electronică, și editor de texte. De asemenea, preia gesturi de tipul swipe pentru a șterge (cum e la Gmail și Mailbox), iar totul este sincronizat între dispozitive. Odată cu mailul, a fost îmbunătățită și aplicația de calendar. Vei avea suport complet pentru Gmail, dar și pentru servicii prin IMAP, POP, Exchange și altele similare.
Dacă ești un om preocupat de navigare, vestea bună a venit în urmă cu ceva vreme când au fost integrate hărțile Nokia. Acum, Here și Bing Maps vor fi unite într-o singură aplicație capabilă să concureze cu cea de la Google. De asemenea, Maps va avea integrare cu Cortana, astfel că vei putea solicita asistentului digital să îți ofere direcții și să cauți fără să tastezi. Poți spune, spre exemplu, „Cortana, repetă“ și asistentul îți spune ultima indicație.
Integrare, unificare și uniformizare
Dacă folosești Android, știi deja că Google a introdus SMS-urile în Hangouts, la fel și Facebook cu Messenger. Acum, Microsoft face același lucru cu Skype și SMS-urile. Este un pas mărunt, dar necesar și evident. Până acum, în Windows Phone, Microsoft a unificat mesajele din Facebook cu aplicația de SMS-uri. Totuși, nu va integra în Skype aplicații precum WhatsApp sau Facebook Messenger, dacă ai fi dorit așa ceva.
La nivel de interfață, imaginea de fundal nu mai trece peste pictograme, ci rămâne în spatele acestora, dar acestea sunt transparente. Tastatura a fost îmbunătățită, dar fără a fi schimbată radical și dispui de un cursor pentru a edita mai ușor textele. A fost inclus browser-ul Spartan, care înlocuiește Internet Explorer, iar Office are o versiune mai bună.
Iar veștile bune vin și pentru cei interesați de fotografii. Aplicația Lumia Camera va fi singura disponibilă, Microsoft aduce astfel în sistemul de operare disponibil pentru toate telefoanele expertiza Nokia, iar în navigare vei avea o singură aplicație pentru galerie foto care aduce într-un singur loc imaginile din mai multe surse. Există și o procesare automată a pozelor, cum a introdus Google în rețeaua socială Google+. Din februarie, va fi disponibil un preview pentru Windows 10.