LG WebOS, aplicații și multimedia
LG WebOS reprezintă noua interfață a televizoarelor inteligente de la producătorul corean, interfață bazată pe un sistem de operare ce a fost creată inițial pentru dispozitivele mobile.
Un mic istoric al acestuia îl puteți găsi în cadrul primului articol din această serie, unde am explicat și rolul său pe aceste dispozitive. Review-ul complet al produsului, în cazul nostru modelul de 55 de inci, LG WebOS SmartTV 55LB63 îl puteți citi în linkul de pe numele produsului.
În cadrul acestui articol, al 4-lea din această serie, puteți citi mai în detaliu, informații despre aplicațiile preinstalate pe televizorul LG WebOS SmartTV 55LB63, și desigur o serie de impresii despre funcționarea acestora.
Streaming
Chiar dacă este diferită ca implementare, interfața televizorului LG WebOS va permite utilizatorului să facă aceleași lucruri ca și produsele altor companii. Mai exact, permite stream-ul de pe servicii online de video, ca YouTube, Netflix, Hulu și Comcast pentru zonele unde aceste sunt disponibile, sau ale altor operatori ca Voyo sau FilmBox. Pe segmentul de streaming audio nu există foarte multe aplicații standard, singura pe care am văzut-o instalată ca default fiind Deezer.
Sunt de părere că streaming-ul online, mai ales pe noile televizoare este extrem de important. Aici putem discuta atât de cele cu rezoluție FullHD cât și de cele 4K. În primul rând, cantitatea de informație și calitatea acesteia pe canalele clasice de distribuție, TV mai exact, este destul de mică. Piața cere video on demand, și cere acest lucru destul de agresiv în ultima vreme. Dovada acestui lucru îl poate reprezenta și cele 1.5 milioane de download-uri depe torrente ale ultimului episod din Game Of Thrones, unul dintre motive fiind și nerăbdarea unor utilizatori de a îl vedea pe o platformă plătită, unde va ajunge mai târziu. În plus, conținutul 4K este momentan în lipsa unui mediu fizic de distribuție, iar eforturile creatorilor de conținut se îndreaptă către zona de online.
Un pas major pentru LG și nu numai, ar fi unirea forțelor proprii pentru a ajuta Netflix sau Hulu, sau pentru crearea unei platforme de videostreaming care îi va ajuta să vândă mult mai bine aceste SmartTV-uri. Desigur, orgoliile și mai ales interesele sunt mari, însă în situația în care utilizatorul nu are alte soluții, se va îndrepta în continuare către site-urile de torrente pentru a își lua conținutul de acolo.
Aplicații
Sistemul de aplicații se bazează pe dezvoltatori third-party, adică nu toate sunt create de către LG, iar acest lucru, împreună cu avantajul platformei deschise WebOS ar trebui să ajute la popularizarea magazinului de aplicații destul de rapid. Din păcate, în momentul în care scriu aceste cuvinte, LG AppStore nu este încă disponibil pe televizorul de test, așa că putem doar presupune că majoritatea aplicațiilor pe care le întâlnim pe alte televizoare vor fi disponibile și pe acesta. Imaginea de mai sus este cu titlul de exemplu, fiind cea oferită de producător.
LG a promis totuși că toate aplicațiile care sunt pentru platforma lor, vor întra într-o sesiune de testare exhaustivă, pentru ca acesta să se asigură că oferă cea mai bună experiență utilizatorului. Desigur, interesul dezvoltatorilor este totuși limitat în cazul lui WebOS, unde segmentul de piață este momentan foarte mic, și nu s-a afirmat că va fi una dintre platformele importante pentru SmartTV. Decizia de a controla tot ce intră în magazinul de aplicații este luată în speranța că se va menține o stabilitate în cadrul platformei, și că nu își vor găsi locul aici, aplicații neinteresante și inutile, cum găsim de exemplu în magazinele platformelor de mobile.
Facebook, Twitter, YouTube, Deezer, sunt aplicații dezvoltate probabil de către LG, și mai exact sunt adaptate de pe platforma veche de SmartTV. Acest lucru nu este unul rău, mai ales pentru că s-a demonstrat că acestea sunt funcționale și bine primite de către public. Aplicațiile nu se folosesc însă de capabilitățile de multitasking ale platformei. Ar fi de așteptat ca pe viitor, aceste aplicații să vină cu widget-uri sau elemente de informare ale utilizatorului că au primit mesaje sau notificări pe platformele respective. Se poate gândi o soluție care să nu fie intruzivă ci mai degrabă discretă, care să fie prezentă pe ecran, probabil asemănător notificărilor de Android.
Multimedia
La capitolul Multimedia al televizorului LG WebOS putem menționa caracteristicile mai interesante de care dispune acest model. Pe primul loc ar fi conectivitatea cu alte dispozitive. Avem așadar opțiunea de a face streaming cu ajutorul standard-ului Miracast, de pe un telefon mobil. Streaming-ul este realizabil prin mirroring-ul ecranului smartphone-ului, prin intermediul conexiunii WiFi, cu condiția ca cele două dispozitive să se afle în aceeași rețea, conectate la același router. Există incompatibilități cu smartphone-urile actuale, însă nu am observat o limitare la dispozitivele aceluiași producător.
Tot la capitolul multimedia putem să aducem un element de compatibilitate cu o tastatură special creată pentru sufragerie. Un astfel de produs este și Logitech Illuminated Living Room Keyboard K830, o tastatură iluminată după cum îi spune și numele, care se conectează la televizor sau la PC cu ajutorul unui adaptor mic Bluetooth, ce suportă și alte dispozitive Logitech, cu tehnologia Unifying. Tastatura este recunoscută rapid de către TV, atât segmentul de taste normale, cât și cel care conține butoanele multimedia și de volum, și chiar și touchpad-ul. De menționat că sunt active și gesturile pe acest touchpad, și butonul cu logo-ul Windows aduce în prim plan meniul OnScreen de SmartTV. Compatibilitatea cu tastaturile third-party este așadar foarte bună, iar acest lucru îl trecem ca un mare plus.
Totuși, pe aplicația de YouTube, nu se poate căuta o melodie sau un clip cu ajutorul tastaturii, aplicațiia fiind vinovată de acest lucru, și susține afirmația de mai sus, că acestea ar trebui testate ceva mai riguros.