03 iun. 2014 | 08:10

WebOS și rolul său pe noile Smart TV-uri LG

FEATURE
WebOS și rolul său pe noile Smart TV-uri LG

LG dorește să rezolve multe din problemele actuale, cu noua lor implementare a sistemului de operare WebOS pe modelele Smart TV LG din noua generație.

LG WebOS

Despre WebOS, e bine să știm că este un sistem de operare dezvoltat în principal pentru platformele mobile, inițial de către Palm, pe vremea când Palm făcea telefoane. WebOS poate fi considerat mai vechi decât Android, însă dezvoltarea lui a stagnat de multe ori, iar în rest s-a realizat extrem de greoi. A fost achiziționat de HP odată cu divizia de smartphone-uri de la Palm, divizie care a fost apoi îngropată, iar sistemul de operare s-a vrut a fi o platformă pentru tabletele celor de la HP. Desigur, și această implementare a eșuat eroic, iar HP a făcut public codul sursă, în speranța că va atrage dezvoltatori să lucreze pe acestă platformă.

LG folosește WebOS, acum cu succes pentru televizoarele inteligente din noua platformă. La prima vedere, este cea mai bună implementare pe care am văzut-o pentru acest sistem de operare. Ce am observat însă la o cercetare mai amănunțită a televizorului primit în teste vă vom relata în cursul unui review dedicat.

Sistemul de operare se mișcă rapid, este simplu de utilizat și aduce un suflu nou în această industrie. Cel mai probabil, un avantaj major al acestuia este că, fiind un sistem de operare deschis, au acces mai mulți dezvoltatori, element pe care se bazează și producătorul pentru a aduce cât mai multe aplicații în ecosistem.

Modelul Smart TV LG GALLERY OLED (LG 55EA8800) prezintă, de asemenea, un interes deosebit, fiind tot un televizor OLED ce beneficiază de o ramă asemănătoare cu cea a unui tablou. Rama include un suport mobil ce permite mișcarea televizorului pe orizontală, iar în spatele acestuia se află difuzoarele televizorului. Modelul are numele de gallery, și pentru că în momentul în care nu este folosit, permite afișarea unei imagini pe post de screen-saver, fiind astfel în practică, un tablou inteligent.

LG folosește și promovează încă tehnologia 3D pasivă pentru televizoarele sale. Modelele Smart TV LG cu 3D vin cu ochelari mai ieftini, care nu necesită încărcare, iar la diagonale mari nu există efectul de flicker pe care îl întâlnim la tehnologia 3D activă.