Dispozitivele Samsung Galaxy vin la pachet cu un backdoor al producătorului
Cu toate că aceasta reprezintă momentan doar opinia unui dezvoltator de aplicaţii, prezenţa unui backdoor în dispozitivele Samsung Galaxy e o problemă.
Sistemele de operare pentru mobile, precum iOS şi Android, sunt foarte protejate când vine vorba de internauţi curioşi care vor să afle mersul din spate sau care vor să folosească linii de cod pentru a-şi construi propriile sisteme de operare. În acelaşi timp, este foarte dificil pentru entităţi terţe să analizeze dacă giganţi precum Google sau Apple ascund în respectivele platforme software elemente mai puţin demnne.
Un dezvoltator pasionat cu numele de Paul Kocialkowski, preocupat intens de crearea unui Android complet deschis şi gratuit, a petrecut suficient de mult timp cu mai multe dispozitive din seria Samsung Galaxy încât să ajungă la o concluzie şocantă. A descoperit un program creat de Samsung ce rulează în permanenţă în fundal. Statutul de backdoor l-a câştigat respectivul program din cauza faptului că este ancorat în procesorul de comunicaţii al telefonului. Mai grav este că asociază comenzilor primite prin modem puterea de a citi, scrie sau şterge informaţii de pe memoria de lucru a utilizatorului terminalului. Alte dispozitive Samsung au asociat respectivului proces suficient de multe drepturi încât acela să poată inclusiv modifica fişierele posesorului.
Deşi mi-aş dori că această analiză să fie doar o glumă proastă făcută de cineva care îşi doreşte publicitate gratuită, argumentele lui Kocialkowski sunt cât se poate de plauzibile. ,,În contextul în care modemul rulează software proprietar şi poate fi controlat de la distanţă, backdoor-ul oferă acces la informaţiile de pe telefon, chiar şi în cazul în care modemul este izolat şi nu poate accesa în mod direct zona de stocare.”
Dispozitivele Samsung Galaxy care includ backdoor-ul descris mai sus sunt Galaxy Note 2, Galaxy S3, Galaxy S2, Galaxy S, Nexus S, Galaxy Nexus, Galaxy Note, Galaxy Tab 2 10.1 şi Galaxy 2 7.0.