06 feb. 2014 | 14:30

Allview X1 Soul Mini – Dimensiuni decente, valențe de mic profesionist și atât [REVIEW]

REVIEW
Allview X1 Soul Mini - Dimensiuni decente, valențe de mic profesionist și atât [REVIEW]

Unul dintre cele mai recente terminale ale companiei, Allview X1 Soul Mini are o configuraţie decentă, un design „profi” şi o baterie de invidiat.

Allview x1 soul-mini Review Smartphone

Încep să fiu din ce în ce mai curios când aud de un nou produs al celor de la Allview. Deşi mi-aş dori să micşoreze un pic ciclul de lansări de la cinci-șase modele pe an la două-trei, pentru că trăiesc cu impresia că niciodată nu ştiu care este cel mai recent şi performat smartphone al companiei, un lucru este sigur: telefoanele companiei braşovene arată din ce în ce mai bine, se adresează unui public din ce în ce mai variat şi, cel mai important, reuşesc să surprindă.

Allview X1 Soul Mini este fratele mai mic al lui Allview X1 Soul. Deşi configuraţia celor două terminale este în mare parte similară, mai ales când vine vorba de performanţă, există câteva diferenţe care justifică termenul „mini” din denumirea acestui produs.

În primul rând, diagonala fratelui mai mare este de 5 inci, iar panoul este Full HD, în timp ce cu X1 Soul Mini faceţi un downgrade la 4,5 inci şi o rezoluţie de 1280 x 720. În al doilea rând, camera principală, în cazul X1 Soul, este de 13 megapixeli şi cea frontală de cinci megapixeli, pe când produsul venit la test are un senzor de 8 megapixeli pentru camera de pe spate şi 2 megapixeli  pentru camera destinată video conferinţei şi selfie-urilor.

Review Allview x1 soul mini butoane

Design

Este genul de telefon care mă încântă prin designul simplu, monocrom, dintr-o bucată. Este negru şi atât, fără borduri metalice sau alte elemente colorate care să perturbe aspectul de dispozitiv business. Este trainic. Se simte confortabil în mână. Este suficient de greu încât să-l simţi că e rezistent la inevitabilele căzături, dar suficient de uşor încât să nu-ţi tragă buzunarul în jos. Pentru cei care mine, care nu vor phablet-uri, display-ul de 4,5 inci prezent în această ecuaţie este perfect.

Are 147,7 grame şi 130,4 x 64,4 x 9,1 milimetri. Nu este foarte subţire, dar în momentul în care îl veţi lua în mână veţi trece cu uşurinţă peste acest detaliu pentru simplu fapt că nu este nici atât de gros încât să se simtă masiv, vechi sau ieftin. Carcasa este dominată de un plastic negru mat. Acest tip de material este perfect, deoarece nu reţine amprentele şi se zgârie mult mai greu decât unul lucios. Pe partea opusă, un singur strat de sticlă acoperă toată faţa. Ecranul este un IPS cu diagonala de 4,5 inci, protejat cu a treia generaţie de Gorilla Glass, ce are margini de 3-4 milimetri pe laterale şi mai bine de un centimetru în partea de sus şi de jos. Per ansamblu, toate alegerile de design par că pun accent pe simetrie.

Pe partea din stânga a marginii inferioare, avem portul microUSB, în timp ce pe marginea superioară este ieşirea audio de 3,5 milimetri şi butonul de power/stand by. Pe partea din stânga, avem butoanele pentru ajustarea volumului, iar pe dreapta este slotul pentru cardul microSIM.

Carcasa nu se poate desface, nu aveţi acces la baterie, iar spaţiul de stocare nu poate fi mărit printr-un microSD, deoarece X1 Soul Mini nu vine cu un astfel de slot. În utilizarea obişnuită, m-au încântat foarte mult butoanele fizice de pe margini, par metalice şi emit un sunet de click plăcut atunci când sunt apăsate. Una peste alta, nu par să se strice prea curând.

Review Allview x1 soul-mini DESIGN

Specificaţii

Allview X1 Soul Mini este un terminal preinstalat cu Android 4.2.1. Este compatibil cu toate reţele 2G şi 3G de la noi, pe 900/1800/1900 MHz şi UMTS 900/2100 MHz. Ca un mic detaliu, este unul dintre primele telefoane single SIM comercializate vreodată de Allview. Partea de procesare este asigurată de o combinaţie dintre un quad core Cortex A7 tactat la 1,5 GHz, un GPU PowerVR SGX 544, un GB de memorie RAM şi o memorie internă de 16GB. Deşi este foarte probabil ca cei 16GB să vă fie suficienţi, trebuie să aveţi în vedere faptul că nu există o variantă a acestui terminal cu un spaţiu mai generos şi nici nu-l puteţi mări printr-un microSD.

Are un modul A-GPS, accelerometru şi busolă. Suportă radio FM cu RDS şi este compatibil cu standardul HD Voice. Deşi nu insist de obicei pe abilitatea telefoanelor de a reda muzică, în acest caz particular amplificatorul Yamaha integrat a reușit să mă impresioneze cu o pereche decentă de căşti, din păcate nu cu cele din pachet, care sunt de o calitate îndoielnică. Suportă DTS pentru aplicarea unui set filtre audio destul de variat şi redă fişiere audio în format FLAC cu o fidelitate remarcabilă.

Camera principală de 8 megapixeli este construită în jurul unui senzor OV8835. Este capabilă de filmare Full HD 1080p la 30 de cadre pe secundă, suportă HDR, fotografiere în rafală sau panorame. Camera frontală este de doi megapixeli şi în specificaţii este trecută ca având ,,un unghi larg”. Într-o comparaţie simplă cu iPhone-ul 5S, câmpul de vizibilitate este însă mult mai mic.

Conectica include un port microUSB 2.0, Bluetooth 4.0 cu A2DP şi EDR (Enhanced Data Rate), WiFi 802.11 b/g/n, WiFi Direct şi WiFi Display. Aceasta din urmă este o tehnologie promovată intens de cei de la Allview care necesită achiziţia unui stick HDMI pentru a vă oglindi pe TV conţinutul tabletei sau al smartphone-ului compatibil. Respectivul dispozitiv poartă numele de Smart 2 View şi costă 200 de lei pe site-ul producătorului. Dacă vreţi să partajaţi conexiunea de internet de la operator, X1 Soul Mini vă oferă această posibilitatea atât prin WiFi, cât şi prin Bluetooth.

Utilizare şi performanţă

Cei de la Allview îşi aleg din ce în ce mai bine direcţia în care merg cu noile lor telefoane şi tablete, iar ultimul an a reprezentat o dovadă clară a acestei realităţi. Vizavi de X1 Soul Mini, l-am folosit zilnic aproximativ două-trei săptămâni şi impresia generală a fost bună în cea mai mare parte a timpului. Autonomia mi s-a părut remarcabilă, în comparaţie cu iPhone-ul meu 5S. În plimbările prin ţară, a avut un semnal foarte bun în zonele cu probleme şi niciodată nu l-am găsit închis sau blocat prin buzunar.

Display-ul este bun, deşi nu mi s-a părut foarte luminos în lumină naturală, în schimb terminalul a compensat printr-un sunet surprinzător de puternic, fără distorsiuni.  Difuzorul este atât de impresionant, încât, în câteva momente, am simţit câteva frecvenţe joase care chiar au sunat plauzibil şi similare cu cele ale unei boxe de cinci ori mai mari decât cele incluse într-un smartphone.

Camera nu mi s-a părut remarcabilă în condiţii de lumină redusă, dar bliţul de culoare galbenă a făcut o treabă bună în a nu deforma conţinutul din faţa camerei. Calitatea filmărilor Full HD este peste medie, din păcate lipsa stabilizării optice vă va face să vă gândiţi de două ori înainte să începeţi să alergaţi cu telefonul în mână.

Review Allview x1 soul-mini Configuratie

Autonomia este cu mult peste cea specificată de producător. Ca de obicei, am pus luminozitatea ecranului la 30%, am folosit o aplicație precum Keep Screen On pentru a preveni intrarea în Stand By și am rulat un script în browser (Refresh This) care îmi reîncărca aceeași pagină web complexă cu conținut variat la fiecare 30 de secunde. În teorie, bateria de 3000 mAh nu ar fi trebuit să genereze astfel de rezultate. În practica, însă, nu am înțeles motivul pentru care cei de la Allview nu au trecut decât opt ore şi 40 de minute de conversaţii 2G şi 7 ore de conversaţii 3G, în contextul în care în testul meu am obţinut aproape 16 ore, fără 6 minute de autonomie în ceea ce priveşte browsing-ul. E adevărat că luminozitatea ecranului nu era foarte mare și un browser de internet nu este foarte solicitant, în schimb am facut trafic constant pe o conexiune WiFi și pagina încarcată nu a fost nici pe departe simplă.

Ca teste, am folosit AnTuTu Benchmark, AnTuTU 3DRating, 3DMark, Quadrant Standard și RealPi Benchmark. În AnTuTu, Benchmark am obținut 16788 de puncte, împărțit pe Multitask – 3296, Runtime – 1067, CPU Integer – 2304, CPU Float – 1595, RAM Operation – 1402, RAM Speed – 551, 2D Graphics – 749, 3D Graphics – 4150, Database IO – 645, Storage I/O – 1029. Ca sa va faceti o idee legata de performanta acestui smartphone, în modulul de comparație din AnTuTu, scorurile au fost similare cu cele obținute de un LG Google Nexus 4. In AnTuTU 3DRating scorul a fost de 3071 de puncte. În soluția cross-platform a celor de la Futuremark am rulat testul standard Ice Storm și rezultatul a fost de 3897 puncte, calculat între Graphics Score – 3347 și Physics Score 9177 punte. 3DMark-ul a apreciat performanța telefonului ca fiind între Galaxy S2 Plus şi iPad 3. În RealPi, a durat 23,17 secunde până mi-a calculat un milion de zecimale pentru Pi. În Quadrant Standard, scorul final a fost de 5895 de puncte cu 16575 pentru CPU, 4252 pentru memorie, 6101 pentru I/O, 251 pentru performanță 2D și 2296 pentru performanța 3D.

Allview x1 soul mini review 4

De ce mi-a plăcut?

Este din ce în ce mai simplu să creezi un smartphone cu dimensiuni generoase, un ecran mare şi o performanţă decentă. Magia stă însă în altceva. Un design inspirat, materiale alese cu grijă, un display bun şi un sunet puternic mă încântă enorm la un telefon şi toate sunt prezente în această ecuaţie cu numele de Allview X1 Soul Mini. Într-adevăr, camera poate ar fi putut fi mai bună, atât pe foto cât şi pe video, aceste minusuri pot fi însă uşor trecute cu vederea, mai ales că în condiţii bune de iluminare nu veţi fi dezamăgiţi nici la acest capitol.

Nu în ultimul rând, preţul pentru acest model este de 1100 de lei. Această valoare mi se foarte potrivită, în contextul în care vârfurile de gamă de la Samsung, LG sau Apple se apropie mai mult de 3000 de lei.

De ce nu se va vinde?

Per ansamblu, nu-i lipseşte nimic, decât o campanie solidă de marketing şi promovare. În definitiv, în momentul în care nu mai vinzi telefoane de 300 şi tablete de 400 de lei pe care cineva le poate achiziţiona din greşeală, depinzi de percepţia clienţilor vizavi de produsele tale. Din punctul meu de vedere, dacă cei de la Allview ar investi mai mult în nişte campanii publicitare agresive, decât în lansări de telefoane şi tablete la fiecare două-trei luni, printre prietenii voştri aţi vedea mult mai mulţi utilizatori de astfel de aparate.

În condiţiile actuale, în afara unui număr de câţiva oameni care lucrează în industrie, nimeni nu ştie care este vârful de gamă actual de la Allview. Mai grav, veţi primi un răspuns de genul Allview Viper V1, care are şase luni pe piaţă şi care se află în continuare sub formă de bannere în magazine. Dacă ar fi să fiu răutăcios, astfel de gesturi pot fi intepretate ca lipsă de încredere în propriile produse. Cum să convingi un posibil client că telefonul pe care îl anunţi acum este cel mai bun, în condiţiile în care, până va reuşi să-l cumpere în două-trei luni, lansezi un alt model care este un alt ,,cel mai bun”?

Îmi pare rău, dar până nu vor scăpa de imaginea aceasta de lansator de telefoane pe bandă rulantă, cei la Allview nu vor câştiga o cotă de piaţă semnificativă, nici măcar cu produse cât de cât remarcabile, precum X1 Soul Mini.

Allview x1 soul mini review 2

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele