Studiu: Nu doar Samsung insala sistemul la benchmark-uri
Desi pare incredibil, un studiu a demonstrat ca nu doar cei de la Samsung incearca sa obtina intr-un mod ilicit scoruri mai mari in benchmark-uri.
Dupa ce au publicat un raport detaliat vizavi de modul in care noul Galaxy Note 3 incearca sa insele toate benchmark-urile moderne prin cateva artificii software si hardware, cei de la ArsTechnica au decis sa revina asupra tututor testelor pe care le-au facut in ultima perioada pe smartphone-uri. Scopul? Sa verifice daca doar Samsung se foloseste de astfel de practici malitioase pentru a obtine scoruri amplificate artificial. Rezultatele au scos la iveala ca astfel de metode nu sunt nici pe departe folosite rareori in industrie.
Tabelul de mai jos sintetizeaza intr-un mod foarte clar ce smartphone-uri vin preinstalate cu anumiti declansatori care sa mareasca frecventa procesorului si a GPU-ului cu scopul de a genera scoruri finale mai mari in 3DMark, AnTuTu, AndEBench, Basemark X, Geekbench 3, GFXB 2.7 si Vellamo.
Daca va uitati atent, este clar ca, pe langa Samsung, ASUS, HTC si LG au toti grija ca un terminal sa recunoasca instantaneu faptul ca ruleaza un benchmark si sa devina subit mai puternic, ca si cum ar intra pe steroizi. Singurele dispozitive recente care nu fac asa ceva sunt Nexus 4 si Nexus 7, plus toate creatiile Apple si smartphone-urile din ultimul an realizate de Motorola.
In medie, s-a ajuns la concluzia ca, prin diverse subterfugii utilizate de producatorii OEM, se castiga un avantaj de minim 10% in comparatie cu rezultatele standard ale acelorasi aparate. Din acest moment situatia a devenit oficiala. Daca v-ati achizitionat vreodata un telefon pornind exclusiv de la scoruri in teste, a sosit momentul sa va schimbati tactica.