”Zeița de argint” a folclorului românesc, răpusă în mod perfid la doar 40 de ani de o boală cumplită. Puțini români își mai aduc aminte astăzi de Maria Pietraru
:format(webp)/https://playtech.ro/wp-content/uploads/2025/03/Zeita-de-argint-a-folclorului-romanesc-rapita-in-mod-perfid-la-doar-40-de-ani-de-o-boala-cumplita.-Putini-romani-isi-mai-aduc-aminte-astazi-de-Maria-Pietraru.jpg)
Maria Pietraru, una dintre cele mai fermecătoare și talentate interprete de muzică populară din România, a fost o prezență de neuitat pe scenele folclorului românesc. Deși destinul ei a fost curmat tragic la doar 40 de ani, vocea sa caldă și melodiile pline de emoție continuă să răsune în inimile celor care au iubit-o.
Un destin artistic strălucitor
Născută pe 18 februarie 1942, în comuna Pâncești, județul Bacău, Maria Pietraru și-a arătat de timpuriu pasiunea pentru muzica populară. Vocea sa unică și talentul remarcabil au propulsat-o rapid în lumea artistică, devenind una dintre cele mai apreciate interprete ale vremii.
A fost angajată a prestigiosului Ansamblu folcloric Rapsodia Română din București, unde a avut colegi de scenă pe mari artiști precum Ștefania Rareș, Ana Toma și Ana Piuaru.
În decursul carierei sale, Maria Pietraru a reușit să cucerească publicul cu melodii care au rămas în patrimoniul folcloric românesc.
Cântece precum „Eu când am plecat de-acasă”, „Așa joacă tinerii”, „Dorul meu nu-i călător” și „Bădiță de pe Siret” au fost pe buzele tuturor și i-au consolidat reputația de mare interpretă.
Stilul său autentic, plin de sensibilitate și pasiune, a transformat-o într-o adevărată ambasadoare a muzicii populare românești.
Recunoaștere internațională a talentului Mariei Pietraru
Cariera Mariei Pietraru nu s-a limitat doar la succesul pe plan național. Talentul său i-a adus numeroase premii și recunoașteri la nivel internațional.
A fost laureată cu medalia de aur la Festivalul Internațional al Studenților de la Sofia, în 1968, un moment de mare mândrie pentru România.
Însă cea mai importantă distincție a fost premiul „Zeița de argint”, obținut la Festivalul Internațional de Folclor de la Efes, un trofeu care i-a consacrat definitiv cariera.
Turneele internaționale au făcut parte din viața sa artistică, Maria Pietraru având ocazia să încânte publicul din țări precum Canada, Franța, Germania, Anglia, China, Coreea și Polonia. Oriunde mergea, vocea sa răsuna ca un ecou al tradițiilor românești, fiind aplaudată și admirată de mii de spectatori.
A fost căsătorită cu fratele vitreg al regretatului artist Ion Dolănescu
Dincolo de scenă, Maria Pietraru a fost o femeie sensibilă, pasională și devotată familiei sale. A fost căsătorită de două ori, iar cea mai importantă relație a fost cea cu Constantin Dolănescu, fratele vitreg al celebrului interpret Ion Dolănescu.
Această iubire i-a dăruit un fiu, un copil pe care din păcate nu a avut ocazia să-l vadă crescând. Constantin Dolănescu își amintea cu emoție de relația lor și de pierderea dureroasă:
„Eu am făcut armata doi ani la marină şi când m-am întors am cunoscut-o pe cea mai frumoasă cântăreaţă a ţării noastre de la momentul respectiv, Maria Pietraru. Era din Bacău şi cânta muzică moldovenească.
Eram mai mare cu zece ani decât ea, dar n-am ţinut cont de vârstă şi ne-am căsătorit. Am un băiat în vârstă de 33 de ani, care are şi el doi băieţi. Fiul meu a crescut fără mamă de la vârsta de 3 ani, pentru că o boală necruţătoare nu a iertat-o.”
O boală necruțătoare i-a curmat zilele la doar 40 de ani
Viața Mariei Pietraru a fost umbrită de o boală nemiloasă care i-a curmat destinul la doar 40 de ani. Pe 8 mai 1982, România pierdea una dintre cele mai frumoase și talentate interprete de muzică populară.
Moartea sa a lăsat un gol imens în inimile celor care au cunoscut-o, iar muzica românească a suferit o pierdere ireparabilă.
Regretata interpretă a fost apreciată și iubită de colegii săi de breaslă, care își amintesc cu nostalgie de frumusețea și talentul său.
Sofia Vicoveanca, una dintre marile voci ale folclorului românesc, își amintea cu emoție de Maria Pietraru:
„În tinerețe, am avut ocazia să o văd într-un spectacol, la Arad, pe Maria Pietraru. Țin minte și acum că atunci când a apărut pe scenă, toată sala a făcut: „iiiiiiiiiiiii”, înainte să spună vreo vorbă, atât de frumoasă era.”
Una dintre cele mai frumoase artiste, potrivit spuselor lui Gheorghe Turda
În anul 2024, Gheorghe Turda a alcătuit, în cadrul unui interviu acordat publicației click.ro, un clasament al celor mai frumoase interprete de muzică populară din Epoca de Aur a României.
Printre cele nominalizate s-au aflat Maria Pietraru, Ștefania Rareș, Maria Ciobanu, Maria Dragomiroiu și Irina Loghin:
„Nu vreau să fac polemică pe tema asta, dar cele mai frumoase au fost, de departe, Ștefania Rareș, era o frumusețe, regretata Maria Pietraru, Irina Loghin, care arată foarte bine și acum, la 85 de ani, apoi Maria Ciobanu și, din următoarea generație, o menționez pe Maria Dragomiroiu. Maria Ciobanu a avut cel mai mare succes pe zona Olteniei, urmată de Maria Dragomiroiu. Maria Dragomiroiu a cucerit și cu părul ei atât de frumos, lung, superb. Pe atunci, nu erau scandaluri în lumea muzicii populare. Acum sunt, căci a apărut incultura, pe artiste nu le mai interesează să-și facă repertoriu.”, a declarat marele artist.
Astăzi, numele Mariei Pietraru nu mai este la fel de cunoscut de generațiile tinere, însă melodiile sale rămân o mărturie a talentului său unic. Cu fiecare vers și cu fiecare notă cântată, artista a lăsat o amprentă profundă în folclorul românesc.
Deși plecată prea devreme dintre noi, Maria Pietraru continuă să trăiască prin cântecele sale, prin amintirile celor care au iubit-o și prin ecoul vocii sale neasemuite.
A fost și va rămâne ”Zeița de argint” a folclorului românesc, o artistă care a strălucit cu intensitate, dar s-a stins mult prea repede.