Singura gară din România în care nu a ajuns niciodată un tren. A fost construită la sfârșitul comunismului și abandonată imediat după Revoluție
În județul Botoșani se află o gară unică în România: singura din țară unde nu a ajuns niciodată vreun tren. Construită la finalul perioadei comuniste, în anii ’80, stația feroviară a fost parte dintr-un proiect ambițios menit să extindă rețeaua CFR în zone slab conectate din nordul Moldovei.
Gara din România unde nu a oprit niciun tren
Lucrările au început cu mare avânt, fiind construite peronul, clădirea stației și o parte din calea ferată. Însă, odată cu schimbarea regimului în 1989 și colapsul economic al anilor ’90, proiectul a fost abandonat. Gara a rămas nefolosită, fără ca vreun tren să oprească vreodată în ea.
Anii au trecut, iar indiferența autorităților au transformat ireparabil clădirea. Astăzi, construcția este în ruină, iar o mare parte din șine au fost furate, lăsând în urmă doar urmele unui vis industrial neterminat.
Natura a pus stăpânire pe gara comandată de comuniști
Încet, dar sigur, natura a acaparat gara, iar localnicii o privesc mai degrabă ca pe o curiozitate decât ca pe o infrastructură utilă, care ar fi putut fi folosită de sute și mii de oameni.
Deși autoritățile au discutat sporadic despre reluarea lucrărilor, niciun plan concret nu a fost pus în aplicare până în prezent. Stația rămâne un simbol al proiectelor uitate și al promisiunilor de dezvoltare care nu au mai prins viață, după căderea regimului comunist.